Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Putinov kritik Navaľnyj je už na slobode: Brutálny zásah ruskej polície, aj voči deťom

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruská polícia prepustila v nedeľu opozičného vodcu Alexeja Navaľného po tom, ako ho zadržala počas sobotňajšieho protestu voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Polícia ho prepustila krátko po polnoci. Navaľnyj o tom informoval sám na sociálnej sieti Twitter s tým, že ho obvinili z organizovania nepovolenej verejnej akcie a z kladenia odporu polícii. Moskovský súd sa bude prípadom zaoberať 11. mája, uviedol právnik Navaľného protikorupčnej nadácie pre agentúru Interfax.

Zadržali viac ako 1600 ľudí

Ruský opozičný vodca vyzval svojich stúpencov po celej krajine, aby v sobotu vyšli do ulíc protestovať voči Putinovi, ktorého majú v pondelok inaugurovať na ďalšie šesťročné funkčné obdobie na poste prezidenta. 

Dobrovoľnícka organizácia OVD-Info, ktorá v Rusku monitoruje policajné zásahy a represie, informovala, že polícia počas sobotných protestov v rôznych mestách zadržala približne 1600 ľudí. Len v Moskve zadržala viac ako 700 ľudí. V hlavnom meste bili protestujúcich muži v kozáckych uniformách.

Zákrok polície voči deťom

Podľa ruskej polície došlo v Moskve len k 300 zatknutiam a v Petrohrade zadržali 200 osôb. Agentúra DPA uviedla, že preplnené policajné stanice boli v noci scénami chaosu a niektorí zadržaní informovali na sociálnych sieťach, že nemajú kde spať. Hovorili, že v dôsledku nevyberavého zákroku polície sa dostali do rúk úradov aj deti.

Polícia uviedla, že všetkých maloletých prepustila do večera a odovzdala ich rodičom. Internetová televízia Dožď informovala, že za mrežami strávil istý čas v noci aj muž so skroteným medvedíkom čistotným.  

Viac o téme: Alexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu