Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelský premiér obvinil Teherán: S Trumpom ruka v ruke, chvála od americkej hlavy

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Vijngaert)

JERUZALEM - Podľa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej najnovšie obvinenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že Teherán sa tajne snažil získať jadrové zbrane, nedokazujú, že Irán v súčasnosti porušuje medzinárodnú jadrovú dohodu z roku 2015. Informovala o tom z noci na utorok agentúra AP.

Mogheriniová povedala, že "premiér Netanjahu nespochybnil dodržiavanie dohody zo strany Iránu". Trvá na tom, že "v prvom rade" to, či Irán dodržiava dohodu, musí posúdiť Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. 

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA sa najnovším obvineniam izraelského premiéra vysmiala a uviedla, že Netanjahu je "známy svojimi absurdnými prejavmi". Polooficiálna iránska tlačová agentúra Fars zas tvrdenie Netanjahua odmietla s tým, že ide o propagandu. Irán odmietol akúkoľvek snahu o získanie jadrových zbraní. 

Americký prezident Donald Trump izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za ukázanie dokumentov o iránskom jadrovom programe pochválil. Trump v tejto súvislosti dodal, že to dokazuje, že ohľadom Iránu mal "100 percentnú pravdu"

Netanjahu v pondelok povedal, že Izrael údajne nadobudol približne 55.000 strán tajných dokumentov, ktoré svedčia o tom, že Irán oklamal svetové mocnosti pri podpise jadrovej dohody v roku 2015.

Netanjahu sa takto vyjadril na pôde izraelského ministerstva obrany v Tel Avive, pričom médiám ukázal podľa svojich slov "presné kópie" dokumentov o iránskom jadrovom programe, ktoré boli uložené v tajnom zariadení v Teheráne a získali ich izraelské spravodajské služby.

Viac o téme: IránBenjamin NetanjahuJadrová dohodaFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu