Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Netanjahu vyzval ďalšie krajiny, aby presunuli svoje ambasády do Jeruzalema

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Amir Cohen/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Desaťtisíce Izraelčanov v rámci osláv Dňa Jeruzalema oslavovali v nedeľu presun veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema, ku ktorému má oficiálne dôjsť v pondelok. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia uviedla, že na nedeľnom slávnostnom pochode sa zúčastnilo viac ako 30.000 ľudí. Pochodujúci mávali izraelskými vlajkami, spievali a tancovali. Proti podujatiu protestovala malá skupina umiernených Izraelčanov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyzval ostatné krajiny, aby nasledovali príklad amerického prezidenta Donalda Trumpa a tiež premiestnili svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema.

Netanjahu ocenil Trumpovo rozhodnutie počas príhovoru k zahraničným ambasádorom v Jeruzaleme na slávnostnej recepcii organizovanej pri príležitosti presunu veľvyslanectva USA. "Ďakujem, prezident Trump, za vaše odvážne rozhodnutie, ďakujem vám za to, že spojenectvo medzi Izraelom a USA je teraz silnejšie než kedykoľvek predtým," povedal Netanjahu.

Okrem Spojených štátov sa nedeľnej recepcii zúčastnilo ďalších 32 krajín. Z Európskej únie však prišli len štyria zástupcovia - z Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska. Brusel totiž s presunom americkej ambasády do Jeruzalema nesúhlasí. 

Dňom Jeruzalema si Izrael pripomína výročie obsadenie východnej časti mesta armádou židovského štátu počas blízkovýchodnej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však doposiaľ tento krok neuznalo a Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho štátu. 

Trumpova delegácia pricestovala do Jeruzalema

Dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka a jej manžel Jared Kushner pricestovali do Izraela na otvorenie nového veľvyslanectva v Jeruzaleme, ktoré sa uskutoční v pondelok. Manželský pár - obaja poradcovia prezidenta - sa zúčastnia na ceremónii, samotný prezident však nie. Okrem nich americkú delegáciu tvorí tiež námestník ministra zahraničia John Sullivan a minister financií Steven Mnuchin. Očakáva sa aj účasť prezidentov Guatemaly a Paraguaja, ako aj viacerých zahraničných diplomatov, okrem iného z Rumunska, Maďarska a Českej republiky. Európska únia presun ambasády kritizovala a jej zástupcovia v Izraeli budú podujatie bojkotovať.

Americký prezident o presunutí veľvyslanectva z Tel Avivu rozhodol minulý rok, čím de facto uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Splnil tak svoj predvolebný sľub, ktorým však vyvolal veľkú nevôľu spojencov a hnev Palestínčanov.

V pondelok otvoria malé prechodné veľvyslanectvo v budove amerického konzulátu v Jeruzaleme. Neskôr sa nájdu väčšie priestory a z Tel Avivu sa presunie aj jeho zvyšná časť.

Poradca palestínskeho prezidenta kritizoval presun ambasády USA do Jeruzalema

Bývalý generálny tajomník výkonného výboru Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Sáib Iríkát kritizoval na pondelok naplánované otvorenie amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. Vyhlásil tiež, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa je "založená na lžiach". Informovala o tom agentúra AP.

Iríkát, ktorý je aj jedným  z hlavných poradcov palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, v pondelok pre rozhlasovú stanicu Hlas Palestíny uviedol, že Trump nedodržal slovo, keď sľúbil, že presun veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema odloží, aby dal šancu izraelsko-palestínskym mierovým rozhovorom.

Washington "prestal byť partnerom", povedal Iríkát a dodal, že Trumpova administratíva sa "stala súčasťou problému", pričom svet "potrebuje skutočných vodcov a tamtí (americkí predstavitelia) sú realitní agenti, a nie vodcovia".

Americký prezident Donald Trump vlani v decembri vyhlásil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunú tam svoje veľvyslanectvo. Slávnostné otvorenie veľvyslanectva USA v Jeruzaleme je podľa agentúry DPA naplánované na pondelok 14. mája o 15.00 h SELČ.    

Viac o téme: JeruzalemVeľvyslanectvo USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu