Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Bielom dome zasadil Trump s Macronom významný dub: Záhadne zmizol, objasnenie

Donald Trump a Emmanuel Macron sadia malý dub pri príležitosti minulotýždňovej štátnej návštevy francúzskej hlavy štátu v Bielom dome.
Donald Trump a Emmanuel Macron sadia malý dub pri príležitosti minulotýždňovej štátnej návštevy francúzskej hlavy štátu v Bielom dome. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, File)

WASHINGTON - Nad Bielym domom sa vznáša tajomstvo zmiznutého stromu, ktorý spoločne nedávno zasadili prezidenti USA a Francúzska, Donald Trump a Emmanuel Macron, napísal v nedeľu agentúra AP.

Sadene malého dubu, daru Macrona Trumpovi, sa udialo pri príležitosti minulotýždňovej štátnej návštevy francúzskej hlavy štátu v Bielom dome. Zúčastnili sa ho aj prvé dámy oboch krajín. Ku koncu týždňa však ostalo zrazu miesto po zasadenom strome prázdne. Na ploche, kde pôvodne strom stál, ostala iba malá plocha žltej trávy.

Špekulácie médií o osude dreviny, ktorá mala symbolizovať francúzsko-americkej priateľstvo, ukončil francúzsky veľvyslanec v USA, ktorý potvrdil, že dub je ako originálna druh teraz v karanténe. "Je to povinný postup v prípade všetkých živých organizmov dovážaných do Spojených štátov," uviedol na twitteri ambasádor Gérard Araud. Dodal, že strom bude potom opäť zasadený.

Profesor z Kentucky univerzity a odborník na dreviny William Fountain povedal serveru televízie NBC News, že dub zrejme neprešiel obvyklou kontrolou, pretože ho do krajiny priviezli diplomati. Strom sa podľa neho teraz pravdepodobne nachádza v uzavretej časti Národného arboréta vo Washingtone, kde zostane po dobu 90 dní. Experti budú medzitým skúmať, či je zdravý. Podľa Fountain je veľmi pravdepodobné, že to tak bude.

Dub pochádzal z dejiska významnej bitky z prvej svetovej vojny na severovýchode Francúzska, v ktorej prišlo v roku 1918 o život aj takmer 2000 amerických vojakov.

Viac o téme: StromDonald TrumpEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu