Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lavrov kritizoval USA: V Sýrii to vyhrotili, krajinu chcú rozkrájať na kúsky

Sergej Lavrov s kolegami Džavádom Zarífom a Mevlütom Čavušogluom. Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov s kolegami Džavádom Zarífom a Mevlütom Čavušogluom. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Spojené štáty chcú rozdeliť Sýriu na viac častí. V sobotu to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Nepovedal, ako na to prišiel, ani či má pre svoje tvrdenie nejaké dôkazy.

Americké raketové útoky v Sýrii podľa neho "vážnym spôsobom vyhrotili situáciu" a stanoviská 1Washingtonu o tom, že USA podporujú teritoriálnu integritu Sýrie "sú len slová, ktoré majú podľa všetkého zakryť plány na prekreslenie mapy Blízkeho východu a rozdelenie Sýrie na viac častí". Lavrov to vyhlásil po rokovaní so svojimi rezortnými kolegami z Iránu a Turecka Džavádom Zarífom a Mevlütom Čavušogluom.

Šéf ruskej diplomacie nespresnil, ktoré americké útoky má na mysli. Naposledy Spojené štáty spolu s Francúzskom a Veľkou Britániou útočili na ciele súvisiace s iránskym programom výroby chemických zbraní po tom, ako Sýria a Rusko podnikli na území Sýrie chemický útok proti odporcom režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Sýria a Rusko akýkoľvek chemický útok popierajú.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Irán priložil do ohňa

Irán varoval v sobotu lídrov Severnej a Južnej Kórey, aby amerického prezidenta Donalda Trumpa držali mimo svojho úsilia o zmierenie. Teherán sa tak vyjadril po tom, čo obe Kórey v piatok podpísali dohodu o presadzovaní Kórejského polostrova bez jadrových zbraní a oficiálneho ukončenia kórejskej vojny z rokov 1950-53. Tá sa totiž skončila iba prímerím.

"Americká vláda pri iránskej jadrovej dohode (uzavretej v roku 2015) ukázala, že nedodržiava medzinárodné dohody, a preto nie je dôveryhodná," uviedol v sobotu hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghásemí, ktorého citovala agentúra DPA.

Severná a Južná Kórea sa v piatok na historickom medzikórejskom summite v pohraničnej demilitarizovanej zóne dohodli, že uskutočnia trojstranné rozhovory s USA, alebo štvorstranné stretnutia s USA a Čínou, ktoré potom vyústia do vyhlásenia ukončenia kórejskej vojny, do zmeny prímeria na mierovú zmluvu a zavedenia "trvalého a pevného mierového režimu".

Vyjadrenia Iránu nasledovali deň po tom, čo Trumpov nový minister zahraničných vecí Mike Pompeo v Bruseli informoval, že Spojené štáty "pravdepodobne" odstúpia od iránskej jadrovej dohody z roku 2015, ak z nej nebudú odstránené nedostatky, na ktoré poukázal prezident Trump.

Viac o téme: RuskoUSATureckoIránSýriaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu