Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Sýrii to po chemickom útoku poriadne vrie: USA zvažujú vojenský zásah, námorníctvo už vyplávalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty uvažujú o medzinárodnej vojenskej reakcii na údajný chemický útok v Sýrii. Agentúre Reuters to povedali nemenovaní americkí činitelia. Prezident Donald Trump sľúbil, že jeho reakcia bude rýchla a energická. Podľa newyorských médií sa k sýrskym brehom blíži najmenej jedna americká loď s raketami Tomahawk. V stredu by mala vyplávať aj skupina s lietadlovou loďou USS Harry S. Truman.

Rusko vyslalo do Dúmy expertov: Podľa ich zistení v Sýrii nedošlo k chemickému útoku

"Máme rad vojenských možností," uviedol Trump v pondelok. "Každý za svoje činy zaplatí. On (ruský prezident Vladimir Putin) zaplatí, každý zaplatí," vyhlásil šéf Bieleho domu a dodal, že ruský prezident a jeho iránsky spojenec sa nesmú vyhnúť zodpovednosti, ak sýrskemu režimu v útoku pomáhali.

Chemický útok v Sýrii
Zobraziť galériu (5)
Chemický útok v Sýrii  (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmets)

V súvislosti so Sýriou sa skloňuje aj tajná depeša. Analytici britského kráľovského letectva (RAF) na Cypre zachytili v deň útoku na ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru podozrivú elektronickú správu odoslanú zo Sýrie do Moskvy. Informoval o tom v pondelok denník The Times. Depeša bola súčasťou balíka špionážnych správ, ktoré Londýn poskytol britským spojencom pred hromadným vyhosťovaním ruských diplomatov, podotkol The Times.

V Sýrii to po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/SANA)

Lode pri sýrskych brehoch

Denník The Wall Street Journal dnes napísal, že k sýrskym brehom mieri americká vojenská loď USS Porter, ktorá má na miesto doraziť v priebehu niekoľkých dní. Vo východnom Stredomorí už operuje torpédoborec USS Donald Cook vyzbrojený tiež raketami Tomahawk.

Ruské médiá dnes oznámili, že Donald Cook vyplával z cyperského prístavu na východ a pohybuje sa teraz asi 100 kilometrov od sýrskeho Tartu, kde má Rusko námornú základňu.

USS Donald Cook
Zobraziť galériu (5)
USS Donald Cook  (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel/Vadim Ghirda)

USA verzus Rusko

Podľa Bieleho domu americký prezident o situácii v Sýrii v pondelok telefonicky hovoril so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Podľa odborníkov na sýrsku vojnu by potenciálnymi partnermi v prípadnej americkej vojenskej operácii mohli byť tiež Británia a spojenci z Blízkeho východu.

Moskva podľa vyjadrenia delegáta pri OSN Vasilija Nebenziu oznámila Spojeným štátom, že nedopustí, aby sa jej pozemné sily v Sýrii dostali do ohrozenia. "Zásah (amerických) ozbrojených síl pod lživou zámienkou proti Sýrii, kde boli na žiadosť legitímnej vlády nasadení ruskí vojaci, by viedol k vážnym dôsledkom," povedal Nebenzia. Nebenzia podľa agentúry Reuters obvinil západné mocnosti z "konfrontačnej politiky, očierňovania, urážok, nediplomatickej rétoriky, zastrašovania, uvaľovania sankcií a vyhrážok použitia sily".

V Sýrii to po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel/Vadim Ghirda)

Chemický útok

Záchranári zo sýrskej organizácie Biele prilby tvrdia, že mesto Dúma, posledná bašta povstalcov vo východnej Ghúte, sa v sobotu stalo terčom chemického útoku sýrskych vládnych síl. Sýrska vláda to ale poprela, rovnako ako to odmietol jej spojenec Rusko.

Video nie je vhodné maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Spojené štáty dnes podľa diplomatov plánujú vyzvať Bezpečnostnú radu OSN na hlasovanie o návrhu na nové vyšetrovanie zodpovednosti za používanie chemických zbraní v Sýrii.

Viac o téme: LodeRuskoUSASýriaChemický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu