Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Indonézia vyhlásila výnimočný stav pre šíriacu sa ropnú škvrnu: Riziko ďalších požiarov

(Zdroj: YouTube/Official NET News)

BRATISLAVA - Indonézia vyhlásila výnimočný stav v súvislosti s ropnou škvrnou, ktorá sa šíri pri pobreží ostrova Borneo. Ropa unikla do mora v sobotu a v súčasnosti pokrýva oblasť s rozlohou 12 kilometrov štvorcových. Nie je známe, čo škvrnu zapríčinilo.

Spravodajský portál BBC uvádza, že škvrna, ktorá sa vznietila, si vyžiadala aj obete na životoch. Po tom, ako začala horieť, zahynuli štyria rybári z prístavného mesta Balikpapan. Okrem nich miestni lekári informovali o stovkách ľudí, ktorí majú problémy s dýchaním, trpia nevoľnosťou alebo vracajú.

Keďže sa škvrna naďalej šíri, narastá riziko ďalších požiarov, uviedli v utorok miestne úrady. Balikpapanský úrad pre životné prostredie varoval miestnu komunitu, aby sa vyhla aktivitám, "ktoré by mohli vyvolať požiar". Vyhlásenie výnimočného stavu umožňuje uvoľnenie štátnych zdrojov na pomoc miestnym úradom pri snahách o zabránenie jej šíreniu, ako aj pri následných čistiacich prácach, píše BBC.

V Balikpapane, ktorý sa nachádza v provincii Východný Kalimatan, sídli ropná rafinéria patriaca štátnej spoločnosti Pertamina. Tá tvrdí, že ropnú škvrnu nespôsobilo prasknuté podvodné potrubie a zodpovednosť za ňu odmieta. Ako v sobotu uviedol generálny riaditeľ spoločnosti pre denník Jakarta Post, škvrnu netvorí surová ropa, ale ropa používaná v lodiach.

Rybári v Balikpapane plánujú na stredu protesty, pričom tvrdia, že za únik ropy je zodpovedná vláda a spomínaná spoločnosť.

Viac o téme: Ropná škvrnaIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu