Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko pokračuje v náletoch na Kurdov: Zničila niekoľko ich pozícií v severnom Iraku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL - Najmenej 18 pozícií zakázanej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK) zničili počas víkendu na severe Iraku turecké bojové lietadlá. Informovala o tom v nedeľu turecká štátna agentúra Anadolu.

 Letecké útoky, ktoré sa uskutočnili v sobotu a nedeľu, sa zamerali na ciele PKK v severoirackých regiónoch Hakurk, Zap, Metina, Gara a Avasin-Basyan, uviedla Anadolu citujúc tureckú armádu.  Turecko pravidelne uskutočňuje letecké útoky v severnom Iraku, pri ktorých sa zameriava na pozície militantov z PKK, pripomenula agentúra Reuters. 

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) ďalšiu ofenzívu proti Kurdom spustili 20. januára v enkláve Afrín na severe Sýrie. Ankara nazvala túto operáciu Olivová ratolesť a v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne ňou otvorila nový front.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Daeš. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

V Sýrii "neutralizovali" už 3291 "teroristov"

V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť "neutralizovaných" už 3291 "teroristov", oznámil v nedeľu generálny štáb tureckej armády. Turecko používa termín "neutralizácia" v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenala agentúra Anadolu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok povedal, že centrum mesta Afrín armáda už obkľúčila a je pripravená do neho vstúpiť.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne. Turecká armáda uvádza, že zasahuje proti "teroristom" z kurdských skupín Strana kurdských pracujúcich (PKK) a Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj proti militantom teroristickej organizácie Daeš. Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti IS. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na PKK, ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

Generálny štáb tureckej armády tvrdí, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a "chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov". Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci "práv Turecka založených na medzinárodnom práve a na rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN, ako aj v rámci práva Turecka na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie". Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len "teroristi" a armáda v "maximálnej miere" dbá na to, aby nedošlo k ujmám na strane civilného obyvateľstva.

Viac o téme: NáletyTureckoIstanbulIrakKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu