Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin prezentoval nový typ balistickej rakety na jadrový pohon: USA, Nemecko a NATO sú znepokojení

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BERLÍN/BRUSEL - Znepokojenie nad štvrtkovým prejavom ruského prezidenta Vladimira Putina , ktorý prezentoval široký register nových strategických zbraní, vyjadrili v telefonickom rozhovore americký prezident Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Uviedol to dnes hovorca nemeckej vlády. Severoatlantická aliancia označila Putinove výroky na adresu svojich členov za neprijateľné.

"Kancelárka a prezident sú znepokojení aktuálnymi poznámkami ruského prezidenta Putina o vývoji zbraní a ich negatívnym dopadom na medzinárodné úsilie o kontrolu zbraní," uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Kabinet v Berlíne podľa hovorcu znepokojuje "celkové správanie Ruska v bezpečnostnej politike" vrátane anexie Krymu, hrozieb susedným štátom a podkopávanie zmlúv o kontrole zbrojenia. "Zvláštne starosť nám vytvára aj nasadenie ruských zbraňových systémov v Sýrii," dodal Seibert.

Putin vo štvrtok oznámil, že ruská armáda koncom minulého roka úspešne vyskúšala nový typ balistickej rakety na jadrový pohon. Raketa má neobmedzený dolet a jej letová dráha je nepredvídateľná. "Nikto vo svete také rakety nemá," zdôraznil ruský prezident.

Časti Putinovho štvrtkového prejavu dnes za neprijateľné označila tiež hovorkyňa Severoatlantickej aliancie Oana Lungescuová. Nepomáhajú podľa nej snahám o zníženie napätia. "Nechceme novú studenú vojnu, ani nové preteky v zbrojení," povedala hovorkyňa a znovu zdôraznila, že raketový systém NATO v Európe nie je namierený proti Rusku.

Viac o téme: Balistická raketaNATOAngela MerkelováVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu