Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA zvyšuje tlak: Pence avizoval uvalenie tvrdých ekonomických sankcií voči KĽDR

Mike Pence
Mike Pence (Zdroj: sita/AP Photo/Cliff Owen)

TOKIO - Spojené štáty ohlásia v najbližších dňoch doposiaľ "najtvrdšie a najrazantnejšie" ekonomické sankcie voči Severnej Kórei. Počas návštevy Japonska to v stredu oznámil americký viceprezident Mike Pence.

Podľa agentúry AP majú nové sankcie zvýšiť tlak na Pchjongjang počas nadchádzajúcich zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu. "Spojené štáty americké čoskoro oznámia doposiaľ "najtvrdšie a najrazantnejšie" ekonomické sankcie voči Severnej Kórei. Budeme pokračovať v izolácii Severnej Kórey, až pokým sa raz a navždy nevzdá svojich jadrových a balistických programov," vyhlásil Pence po schôdzke s japonským premiérom Šinzóom Abem.  

Americký viceprezident bude v piatok viesť americkú delegáciu na otváracom ceremoniáli olympiády. Pence chce podľa vlastných slov využiť svoju návštevu Južnej Kórey, aby zabránil "ovládnutiu" hier Pchjongjangom. Plánuje preto upozorňovať na porušovanie ľudských práv v KĽDR a hrozbu, ktorú predstavuje severokórejský nukleárny program. 

Mike Pence tiež v stredu ubezpečil Japonsko, Južnú Kóreu a ďalších regionálnych spojencov USA, že Washington bude pri riešení krízy okolo KĽDR stáť po ich boku. Konečným cieľom medzinárodného úsilia musí byť podľa neho úplné odstránenie atómových zbraní z Kórejského polostrova.    

Viac o téme: SankcieKĽDRMike Pence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu