Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé reakcie na pád celosvetovej burzy zo Slovenska: Ide o korekciu prudkého rastu

Kamil Boros Zobraziť galériu (3)
Kamil Boros (Zdroj: Twitter / Kamil Boros)

BRATISLAVA - Finančný svet zachvátila po včerajších udalostiach poriadne negatívna nálada. Po tom, čo v pondelok padol akciový trh v USA, reagovali aj tie v Európe či Ázii. Ako však vysvetľuje analytik, hovoriť o kríze je prisilné.

Ako pre Topky.sk uvádza analytik Kamil Boros z X-Trade Brokers, ide o korekciu prudkého rastu z predchádzajúcich týždňov a mesiacov. Akcie boli vysoko, tie americké ťahali sériu viac ako 400 obchodných dní bez korekcie vyššej ako 5 percent. „Bola to najdlhšia takáto séria v histórii. Čiže na trhoch panoval v posledných kvartáloch extrémny pokoj," tvrdí analytik.

„Americký index S&P 500 sa ešte pred výpredajmi predával za 18,4-násobok očakávaných ročných ziskov. Historický priemer tohto ukazovateľa je okolo úrovne 15. Čiže ocenenie amerických akcií v pomere k ziskom bolo o zhruba 20% vyššie, ako je historický priemer, boli teda v porovnaní s históriou nadhodnotené. A ešte stále aj sú, avšak v menšej miere (aktuálne je tento pomer 16,8)," dodáva Boros.

Prvé reakcie na pád
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / AP / Sakchai Lalit)

Nie je to dlhodobý trend

Podľa neho to však nie je zárodok dlhodobého trendu, pretože nedošlo ako k zhoršeniu čísel z ekonomiky, tak ani k zhoršeniu výhľadu pre hospodárske výsledky firiem v budúcnosti.

„Viacerí investori uvádzajú ako dôvod pre aktuálne výpredaje rast výnosov z dlhopisov, ktorý odzrkadľuje očakávania zvyšovania úrokových sadzieb zo strany centrálnych bánk. Niečo na tom bude, keďže akcie začali prudšie klesať minulý piatok po silných číslach z amerického trhu práce, ktoré utvrdili trhy v tom, že americký FED bude pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb," vysvetľuje.

Prvé reakcie na pád
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vincent Thian)

História ukazuje

Aj história podľa Borosa ukazuje, že to nie je dôvod pre klesajúci trend na akciách v dlhodobom horizonte. „Rast úročenia v ekonomike je totiž signálom, že ekonomike sa darí a že centrálne banky zvyšujú úroky, aby sa ekonomika neprehriala. Zvyšovanie úrokových sadzieb teda prichádza v čase, keď firmám rastú zisky, a teda v čase, keď majú akcie tendenciu rásť," hovorí.

Zároveň dodáva, že sa tak dialo aj počas cyklu zvyšovania sadzieb v rokoch 1999 - 2000 a aj 2004 - 2007. „Naopak, akcie majú tendenciu klesať, keď sa ekonomike nedarí, teda v časoch, kedy centrálne banky znižujú úročenie. A v takejto fáze hospodárskeho cyklu aktuálne globálna ekonomika nie je," dopĺňa.

Otázka neznie či, ale kedy

„V piatok boli v USA zverejnené veľmi dobré čísla ohľadom medziročného rastu miezd, čo mohlo vyvolať obavy, že americká centrálna banka bude zvyšovať sadzby. Akciové trhy, najmä tie americké, rástli prakticky non-stop celých deväť rokov. Ekonomika počas toho obdobia rástla len ľahkým tempom, akciové trhy boli výdatne živené centrálnymi bankami, ktoré do obehu púšťali veľké množstvá nových peňazí a stláčali úrokové miery na minimá, čo hnalo kapitál za výnosom v akciách," vysvetľuje analytik Martin Vlachynský z INESS. 

Podľa neho je pri podobnom prepade a mieste otázka kedy. „Treba mať ale na pamäti celkové rozmery tohto rastu. Dow Jones sa síce prepadol o 1500 bodov, ale od roku 2009 narástol o 20 000 bodov," uzatvára Vlachynský. 

Viac o téme: Kamil BorosPád burzySvetová ekonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu