Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Českom otriasa ďalší škandál: Pochybné miliónové prevody u Okamuru, je to útok Babiša, kontruje

Tomio Okamura Zobraziť galériu (2)
Tomio Okamura (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

PRAHA - Český politik Tomio Okamura, ktorý je známy svojimi radikálnymi protiislamskými a antimigrantskými názormi, je stredobodom ďalšej kontroverzie. Tentoraz sa šéf strany SPD zapotil pri vysvetľovaní podozrivých pohybov na volebnom účte strany a zaútočil na „Babišových novinárov".

České médiá v utorok zaujala transakcia na transparentnom volebnom účte SPD. Odišlo z neho totiž takmer 7,5 milióna českých korún – 2,9 milióna platila strana za analytickú činnosť a 4,47 milióna zas za „mediálne zastúpenie a poradenstvo v oblasti PR“.  

Útok novinárskej žumpy od Babiša

Predseda SPD Tomio Okamura to na Facebooku označil za kampaň proti svojmu zoskupeniu. „Začala ďalšia hnusná kampaň proti SPD. Novinárska žumpa z Babišovho MF DNES a iDnes rozbehla v médiách klebetu, že vraj tajíme, akej firme SPD zaplatila v rámci volebnej kampane 2 904 000 Kč a 4 477 000 Kč," napísal.

Zároveň sa ohradil voči tvrdeniu, že náklady boli netransparentné. Obe platby vraj išli spoločnosti Play Net a.s., ktorá pre SPD zaisťovala analýzy voličov a volebné kampane alebo strategické plánovanie. „Sú to služby, ktoré si zabezpečuje každá veľká politická strana, a výsledky volieb ukázali, že naša kampaň prebehla výborne," napísal Okamura.

Server iDnes.cz ale upozorňuje, že SPD zaplatila za PR približne dvojnásobok toho, čo víťaz ANO a viac než štvornásobok toho, čo Piráti, ktorí mali podobný volebný výsledok. Za prieskumy sa navyše obvykle platí ihneď, ale SPD zaplatila až tri mesiace po voľbách.

Českom otriasa ďalší škandál:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Východoevropská agentura pro boj s ruskou propagandou)

Takto vyzeral transparentný volebný účet SPD predtým, ako si ho všimli médiá - Foto: FB / Východoevropská agentura pro boj s ruskou propagandou

Podozrivá minulosť Okamuru

Firmu Play Net vlastní prostredníctvom spoločnosti Astro Capital Jan Fulín, ktorý je podľa serveru Info.cz prepojený s televíziou Barrandov. Stojí tiež za agentúrou pre výskum verejnej mienky SANEP. Štatutárnym orgánom firmy Play Net je Radomír Pekárek, ktorý zároveň riadi web První zprávy, ktorý think-tank Evropské hodnoty zaraďujú medzi tvorcov dezinformácií a manipulácií.

Nie je to prvýkrát, čo má Okamura problémy kvôli peniazom. Kvôli sporom o financovaní sa rozpadlo hnutie Úsvit, ktoré viedol v predchádzajúcom volebnom období. Časť spolustraníkov ho vtedy obvinila, že hnutie s pomocou PR služieb tuneloval. Okamura bol z Úsvitu vylúčený, ale nebol obvinený z trestného činu.

Tomio Okamura - SPD

Začala další hnusná kampaň proti SPD. Novinářská žumpa z Babišovy MF DNES a Idnes rozjela v médiích pomluvu, že prý tajíme, jaké firmě SPD zaplatila v rámci volební kampaně 2 904 000 Kč a 4 477 000...

Chyba tajomníka?

Portál Seznam Zprávy upozornil na to, že SPD vybrala všetky peniaze z účtu na kampaň a poslala ich na svoj bežný účet. Podľa serveru tým hnutie porušilo pravidlá financovania kampane a hrozí mu pokuta od Úradu pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí. SPD neskôr peniaze poslala späť, podľa člena úradu Jána Outlého sa to pri rozhodovaní o sankcii zohľadní.

Okamura pripustil, že peniaze boli odoslané z účtu na kampaň na bežný stranícky účet, podľa neho to bola chyba tajomníka hnutia. „Tajomník zistil, že peniaze previedol skôr, ako povoľuje zákon, takže peniaze opäť previedol späť na volebný účet," napísal Okamura.

Viac o téme: SPDTomio Okamura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu