Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Bezpečnostný priekak: Tajomstvo amerických vojenských základní odhalila nevinná aplikácia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Boj amerického Pentagónu s obezitou vojakov môže vyvolať nežiaduci škandál a nemalé bezpečnostné ohrozenie. Denník The Washington Post dnes upozornil na mapu dostupnú na internete, ktorá lokalizuje užívateľov bezdrôtových fitness náramkov po celom svete. V bojových zónach môže podľa expertov odhaliť prítomnosť amerických kománd.

Potvrdili pravosť VIDEA, ktoré uniklo z Pentagonu: Piloti stíhačiek natočili UFO

Americké ministerstvo zahraničia pred niekoľkými rokmi začalo popularizovať užívanie náramkov, ktoré monitorujú športové aktivity nositeľa. S pomocou navigačného systému GPS umožňujú aj jeho lokalizáciu, ak sa užívateľ prihlási do príslušného programu. Pentagón si sľuboval, že touto cestou vylepší fyzičku príslušníkov ozbrojených síl, medzi ktorými sa nebezpečne začala šíriť obezita.

FOTO Bezpečnostný priekak: Tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: strava.com)

V roku 2013 dokonca ministerstvo rozdalo vojakom 2500 kusov náramkov Fitbit. Keď sa navigačné informácie rozhodla spracovať internetová spoločnosť Strava, vznikla mapa dostupná používateľom od vlaňajšieho novembra. Mapu si všimol istý austrálsky študent, ktorý skúma bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe.

V exponovaných miestach, ako je západná Európa alebo východ USA, mapa príliš informácií nepodáva, pretože užívateľov označených svetelným bodom je príliš veľa a technicky vyspelé regióny žiaria prakticky celé. V bojových zónach, ako je Afganistan, Sýria alebo Irak, je ale mapa temná - s výnimkou niekoľkých svetlých bodov, ktoré môžu signalizovať prítomnosť americkej jednotky. Jednotlivé žiariace body sú pri bližšom skúmaní aj v miestach, kde sa o operáciách vojakov z USA nevedelo.

The Washington Post poznamenáva, že môže ísť aj o príslušníkov misií OSN, vojakov z iných štátov alebo pracovníkov humanitárnych organizácií. Nie je ale vraj ťažké určiť miesta, kde možno vojenskú aktivitu USA predpokladať, a potom pátrať po dodatočných informáciách. Na známych základniach USA možno navyše vysledovať rozmiestnenie objektov, režim služieb alebo trasy zásobovania.

Na sociálnych sieťach už sa objavujú informácie o citlivých miestach na mape sveta, kde môžu prebiehať tajné americké operácie. Podľa washingtonského denníka ide napríklad o údajnú tajnú základňu CIA v Somálsku alebo o batérie amerických protirakiet Patriot v Jemene. Pentagón na žiadosť denníka o vysvetlenie reagoval vyhlásením, že ministerstvo sa záležitosťou zaoberá.

Viac o téme: MapaFitnessAmerické komando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu