Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dvořák spolupracoval s ŠtB, donášal na Suchého

Josef Dvořák
Josef Dvořák

PRAHA - Populárny divadelný a filmový herec Josef Dvořák bol údajne spolupracovníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti (StB).

Podľa dokumentov, ktoré má k dispozícii Mladá fronta Dnes (MfD), donášal agentom informácie o dianí v divadle Semafor, zamierené boli predovšetkým na Jiřího Suchého. Dvořák ale v rozhovore pre Rádio Impuls spoluprácu s ŠtB poprel. "Toto obvinenie môžem kategoricky vyvrátiť," povedal.

Prípadné kroky proti informáciám o svojej údajnej spolupráci s ŠtB zváži, až sa s nimi bližšie zoznámi. "Samozrejme, že na sebe nenechám ohovárania, že som bol spolupracovníkom ŠtB," vyhlásil. S tajnou políciou sa Dvořák mal schádzať na prelome 70. a 80. rokov pod krycím menom "Komik". Jeho spis je v archívoch ŠtB.

Dvořák Rádiu Impuls povedal, že ŠtB ho kontaktovala, ale on s ňou nespolupracoval. "Ja si nepamätám dĺžku toho ich snaženia, ale výsledok toho bol ten, že ja som im nikdy nič nepodpísal a nikdy som žiadnu spoluprácu s nimi neuskutočnil," uviedol. "Mňa naháňal nejaký chlap, že so mnou chce hovoriť. Tak sme sedeli v krčme, potom sa ukázalo, že to je ŠtB," opísal Dvořák svoje stretnutie so Štátnou bezpečnosťou.

Podľa MfD napríklad Dvořák vo svojom hlásení pri schôdzi v kaviarni Radiopalác v roku 1981 uviedol, že Suchý organizuje večierky, na ktoré pozýva vedúcich pracovníkov kultúrnych zariadení a organizácií a pracovníkov straníckeho aparátu. "Tieto osoby potom tajne fotografuje v kompromitujúcich situáciách a je rozhodnutý tieto materiály použiť v prípade administratívnych zásahov do svojej umeleckej činnosti," povedal Dvořák tajnej polícii.

Inokedy sa zasa Dvořák sťažoval, že Suchý sabotuje jeho predstavenia a od svojich kamarátov chce, aby o Dvořákovej hre tvrdili, že má protisocialistický obsah. Z dokumentov ŠtB vyplýva, že Dvořák s políciou hovoril aj o súkromnom živote režisérky Věry Chytilovej a jej manželovi Jaroslavovi Kučerovi a odovzdával protištátne listiny, ktoré sa mu dostávali do rúk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu