Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hnev voči Puigdemontovi pokračuje: Španieli hľadajú spôsob na jeho zatknutie

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

MADRID - Španielske štátne zastupiteľstvo dnes oznámilo, že sa bude usilovať o zadržanie katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, ak zo svojho belgického azylu v pondelok odcestuje do Dánska, kde sa má zúčastniť debaty na univerzite. Informovala o tom agentúra Reuters.

Puigdemontovi, ktorý žije už skoro tri mesiace v Belgicku, hrozí v Španielsku zatknutie kvôli obvineniu zo separatistickej vzbury. Puigdemont utiekol spolu s niekoľkými členmi katalánskej vlády do Belgicka vlani v októbri po tom, čo španielske úrady označili za nelegálne referendum o nezávislosti Katalánska.

Španielsky najvyšší súd však v decembri zrušil európskj aj medzinárodne zatykače tak na Puigdemonta, ako aj na štyroch katalánskych exministrov. Nečakaný krok sudca zdôvodnil okrem iného tým, že politici prejavili vôľu vrátiť sa do Španielska. Súd sa tiež obával, že by Belgičania mohli pätici politikom udeliť azyl. Belgická justícia neskôr zrušila predbežné opatrenia voči Kataláncom, ktorí tak teraz môžu voľne kamkoľvek vycestovať.

Teraz chce ale španielske štátne zastupiteľstvo "okamžite" požiadať sudcu, ktorý na prípad dohliada, aby bol zatykač opäť vydaný a dánske úrady katalánskeho politika zadržali.

Univerzita v Kodani v piatok oznámila, že Puigdemont sa zúčastní debaty na katedre politológie. Politikov právnik Jaume Alonso-Cuevillas sa nechal počuť, že riziko zatknutia jeho klienta v Dánsku "je veľmi vysoké". Ako však v rozhovore pre katalánsky verejnoprávny rozhlas dodal, dúfa, že dánske úrady nebudú na akýkoľvek zatykač reagovať.

Viac o téme: KatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu