Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Tragický požiar v Prahe má štvrtú obeť: Cudzinci (†21,20) zomreli skôr, ako prišla pomoc

Požiar hotela v centre Prahy Zobraziť galériu (2)
Požiar hotela v centre Prahy (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

PRAHA - Sobotňajší požiar hotela v centre Prahy má už štyri obete. Dvaja mladí cudzinci, dvadsaťjedenročný Nemec a o rok mladšia Juhokórejčanka, zomreli na mieste ešte pred príchodom záchranárov. Dve ženy podľahli ťažkým zraneniam vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe, povedal to dnes hovorca nemocnice Michal Schneider. Ich identita nie je známa, zisťujú ju kriminalisti v spolupráci s cudzineckou políciou, uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk.

Hovorkyňa pražských záchranárov uviedla, že záchranári ošetrili deväť osôb, z ktorých tri boli vo vážnom stave a museli ich oživovať, pretože u nich nastala zástava srdca. Z budovy hotela museli evakuovať desiatky ľudí, ktorí sa nadýchali dymu. Medzi zranenými sú aj dvaja hasiči, ktorí sa prepadli cez podlahu pri zásahu.

"Totožnosť dvoch žien, ktoré sú hospitalizované v nemocnici, zatiaľ nepoznáme a kriminalisti ju zisťujú," uviedol policajný hovorca. Policajti komunikujú podľa neho so zastupiteľskými úradmi obetí a zranených a ich prostredníctvom informujú rodinných príslušníkov. Vážne zranení ľudia zostávajú v nemocnici. Tí, ktorí sa nadýchali dymu, už boli prepustení alebo si ich lekári nechali na pozorovanie.

Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu a aktivovali tzv. traumaplán. Okrem záchranárskych vozov bol nasadený aj policajný vrtuľník a voz Atego na prevoz viacerých zranených.

Požiar hotela v centre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

Do akcie povolali všetky profesionálne jednotky z hlavného mesta i dobrovoľných hasičov, informoval na Twitteri Hasičský záchranný zbor hlavného mesta Prahy. Podľa hasičov išlo o mimoriadne komplikovaný zásah, pretože objekt bol členitý a zadymený. Ako informovala ČT24, záchranná služba ukončila traumaplán po 20.00 h večer. Redaktor ČT uviedol, že v hoteli sa už nenachádzal žiadny z hostí a zásah hasičov v budove sa skončil.

V hoteli bola ubytovaná viac než stovka hostí, hasiči v čase požiaru evakuovali 34 osôb, niektoré zachraňovali z izieb, chodieb i okenných ríms päťposchodovej budovy. Všetkých ubytovaných kontaktovala počas večera a noci cudzinecká polícia, ktorá ich bude postupne vypočúvať. Hotel našiel pre cudzincov náhradné ubytovanie na troch iných miestach v hlavnom meste.

Podľa informácií servera Lidovky.cz začala vnútri hotela horieť zrejme klimatizácia, následne sa dym rozšíril do všetkých podlaží. Presný rozsah požiaru nie je známy. Na mieste pracuje vyšetrovateľ a obhliadka miesta potrvá minimálne do nedele poludnia. Polícia celé okolie hotela uzavrela.

Viac o téme: PožiarPrahaHotel Eurostars David
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu