Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristi chceli zaútočiť na symbol USA: Policajti zverejnili detaily záchrany v poslednej chvíli

Príslušníci Daeš plánovali zaútočiť na New York
Príslušníci Daeš plánovali zaútočiť na New York (Zdroj: SITA/AP/Kathy Willens)

NEW YORK - Spojeným štátom hrozil teroristický útok. Dvaja džihádisti z extrémistickej skupiny Daeš mali v pláne vyhodiť do vzduchu Sochu slobody. Ďalší útok plánovali na slávnom námestí Times Square. Obaja sa k útoku priznali ešte v roku 2015, magazín Newsweek však prišiel so šokujúcimi odhaleniami.

Dvaja príslušníci plánovali v mene extrémistickej organizácie Daeš bombové útoky na symbol New Yorku - Sochu slobody a na námestie Times Square. Munther Omar Saleh (21) a Fareed Mumuni (22) žijú v americkom veľkomeste a útok pripravovali na február minulého roku. K útoku sa priznali už v roku 2015. Magazín Newsweek však zverejnil podrobné zápisky a pokyny, ktoré útočníci dostali.

Bomby z tlakového hrnca

"Uvažoval som tak, že Socha slobody má veľmi zraniteľný priestor v dolnej zadnej časti. Pokiaľ by sa mi tam podarilo umiestniť a odpáliť niekoľko tlakových hrncov, ktoré by zasiahli slabé miesto, myslím, žeby sa socha zrútila k zemi," napísal si do záznamov Saleh. V zápiskoch uvažoval aj o iných miestach. "Alebo by sme mohli zaútočiť na Time Square. Keby sme mali viac bratov, mohli by sme zaútočiť na viacerých miestach súčasne," pokračoval.

Saleh dostal pokny od Junaida Hussaina z Daeš. Tie sa týkali práve spôsobu, ako zostrojiť bombu z tlakového hrnca. Obaja mladíci čelia obvineniam z napadnutia a sprisahania za útok na federálneho agenta.

Oboch mužov zadržali už v roku 2015. Vyzbrojení sa pokúšali ujsť v neoznačenom aute FBI. Agenti ich však následne chytili a plánované útoky boli zmarené. Salehovi hrozí až 56 rokov vo väzení. Proces s obvinenými by sa mal začať 8. februára. 

Viac o téme: Teroristický útokNew YorkTimes SquareSocha slobody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu