Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Rasistický škandál módneho giganta naberá na obrátkach! Zatvorené obchody a rozbité výklady

Jedna z najväčších módnych spoločností čelí rasistickému škandálu Zobraziť galériu (2)
Jedna z najväčších módnych spoločností čelí rasistickému škandálu (Zdroj: Twitter/The Weekend, YouTube/Festive Trendz, YouTube/Owamie Hlongwane)

SANDTON - Svetový módny gigant čelí obrovskému škandálu. Švédska značka H&M je obvinená z rasizmu a napätie sa vystupňovalo až do demonštrácie. Ľuďom verbálne ospravedlnenie nestačí. Spoluprácu so značkou odvolali aj svetoznáme celebrity. Na základe vzniknutých sporov, spoločnosť H&M z bezpečnostných dôvodov dočasne zastavila svoju obchodnú činnosť v Južnej Afrike.

Krátko po tom, ako módna spoločnosť Hennes & Mauritz (H&M) pustila do predaja novú kolekciu oblečenia sa strhla ostrá kritika. Na oficiálnom britskom e-shope spoločnosti H&M sa objavila fotografia, kde ako model vystupoval malý černoško, ktorý propagoval zelenú mikinu s potlačou „Najcoolovejšia opica v džungli.“

Fotografia malého chlapca odetého v mikine s potlačou „Najcoolovejšia opica v džungli,“ uverejnená v oficiálnom internetovom obchode spoločnosti H&M
Zobraziť galériu (2)
Fotografia malého chlapca odetého v mikine s potlačou „Najcoolovejšia opica v džungli,“ uverejnená v oficiálnom internetovom obchode spoločnosti H&M  (Zdroj: Twitter/The Weekend, YouTube/Caxton Greater Joburg North, YouTube/Owamie Hlongwane)

Fotografia v britskom e-shope vyburcovala milióny ľudí do vytrženia. Spoločnosť obratom ihneď reagovala a oficiálne sa za vzniknuté nedorozumenie ospravedlnila. „Tento obrázok bol okamžite odstránený zo všetkých H&M reklám a propagačných kanálov. Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorých reklama urazila,“ informovala stanicu CNN Anna Erikssonová, hovorkyňa spoločnosti. „Sme presvedčení, že rasizmus a predsudky v akejkoľvek podobe, či už úmyselné alebo z nedbalosti sú neprijateľné. Zdôrazňujeme, že zamestnanci našich pobočiek s danou reklamou nemajú nič spoločné,“ dodala hovorkyňa Erikssonová. 

Vzniknutý spor však mal svoju dohru. Po verbálnej kritike vzala situáciu do rúk nezisková organizácia EFF, ktorá bojuje za slobodu v digitálnom svete. V Juhoafrickej republike (JAR) v meste Sandton sa priamo pred predajňou H&M objavili jej členovia, ktorí spustošili celý jej interiér.

Trhali plagáty, rozhadzovali oblečenie a jeden z členov odkázal, že spoločnosť už v Juhoafrickej republike nie je vítaná. Spoločnosť zaznamenala škody na viecerých miestach v JAR. Demonštranti rozbíjali výklady a likvidovali všetok tovar, ktorý im v predajni prišiel pod ruky.

Škandál však neutíchal a svoje pobúrenie vyjadrili aj svetoznáme celebrity. Spevácka hviezda The Weekend, ktorý je taktiež tmavej pleti na svojej sociálnej sieti zverejnil urážlivú fotku černoška v mikine, kde oznámil, že jeho trojročná spolupráca s H&M končí. Spevák napísal, že fotka ho veľmi šokovala a zároveň urazila. „Som veľmi urazený a už viac nebudem spolupracovať s H&M,“ vyjadril sa na Twitteri The Weekend. Spoluprácu prerušil aj raper G-Eazy. Ľudia sa vo svojich názoroch zhodujú, že v dnešnej dobe je neprípustné, aby si tak významná a gigantická spoločnosť nevšimla tento závažný problém.

Viac o téme: H&MEFFRasizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu