Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Obrovská hanba pre Trumpa: Jeho nominant na sudcu sa znemožnil, na posmech celej krajine

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta))

WASHINGTON - Člen americkej volebnej komisie Matthew Petersen, ktorého prezident Donald Trump nominoval na doživotnú funkciu sudcu na federálnom súde vo Washingtone, prežil tento týždeň ťažké chvíle na schvaľovacom vypočutí v Senáte.

Štyridsaťsedemročný Petersen nemá s vedením súdnych sporov takmer žiadne skúsenosti a senátorovi Johnovi Kennedymu nedokázal odpovedať na niekoľko základných otázok týkajúcich sa amerického súdnictva.

Pozornosť médií upútalo video zo senátneho vypočutia, ktoré na twitteri zverejnil zákonodarca Sheldon Whitehouse. „Toto musíte vidieť: Republikán John Kennedy sa pýta jedného z prezidentových kandidátov na obvodného sudcu Spojených štátov na základné právne otázky a on nevie zodpovedať jedinú z nich. No páni," napísal o videu Whitehouse.

Kennedy vo videu zdvorilo pokladá v rýchlom slede jednu otázku za druhou a na všetky dostáva zápornú alebo veľmi neistú odpoveď. „Pohľad na to video je neznesiteľný," napísal hlavný právny analytik televízie CNN Jeffrey Toobin.

Minimálne skúsenosti a väzby na republikánov

Ukazuje sa v ňom, že Petersen má úplne minimálne skúsenosti s vedením súdnych sporov, navyše nepozná niektoré dôležité princípy amerického súdneho systému. O úspešnosti či neúspešnosti jeho kandidatúry na sudcovský post Senát ešte len rozhodne.

Médiá ale v súvislosti s rozhodnutím upozorňujú na dôverné Petersenove vzťahy s republikánskymi politiky tak v Senáte, tak v Bielom dome. Vo federálnej volebnej komisii pôsobí od roku 2008.

Viac o téme: Donald TrumpMatthew Petersen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu