Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Tisícky ľudí sa v Bukurešti rozlúčili s bývalým rumunským kráľom Michalom I.

Truhla s kráľom Michaelom I.
Truhla s kráľom Michaelom I. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Tisícky Rumunov vzdali vo štvrtok úctu bývalému kráľovi Michalovi I., ktorého telo vystavili v bukureštskom Kráľovskom paláci pred sobotňajším pohrebom. Michal I., ktorý Rumunsku vládol dvakrát a ktorý musel abdikovať v roku 1947, zomrel 5. decembra vo Švajčiarsku vo veku 96 rokov.

Trúchliaci prišli v stredu večer a zostali do štvrtka rána, aby kráľovi vzdali úctu. Jeho rakvu umiestnili do veľkej miestnosti paláca neďaleko miesta, z ktorého v auguste 1944 nariadil zatknutie pronacistického lídra maršala Iona Antonesca, čím sa Rumunsko zapojilo do vojny na strane spojencov.

Pred palácom, kde smútiaci priniesli tisíce sviečok a kvetov, sa obyvatelia, mnohí v slzách, lúčili s posledným rumunským kráľom. Michal I., pravnuk britskej kráľovnej Viktórie, sa po prvý raz ujal trónu v roku 1927 ako šesťročný po tom, ako jeho otec Karol II. utiekol s milenkou a vzdal sa svojich práv na trón. Vládol však len tri roky. Znovu sa stal kráľom v roku 1940, keď Karol II. opätovne abdikoval.

Druhýkrát Michal I. vládol do roku 1947, keď ho komunisti prinútili odstúpiť a odísť do švajčiarskeho exilu. Vlasť navštívil až po páde totalitného režimu v roku 1989. Jeho manželka, kráľovná Anna, zomrela vlani vo veku 92 rokov. Panovnícky pár mal spolu päť dcér. Michal I. pochádzal z dynastie Hohenzollernovcov-Sigmaringenovcov. V exile pracoval ako farmár, pilot, podnikateľ a maklér.

Na sobotňajšom štátnom pohrebe sa zúčastnia príslušníci viacerých európskych kráľovských rodín. Mali by medzi nimi byť britský princ Charles, švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv s kráľovnou Silviou, belgická princezná Astrid či bývalý španielsky kráľ Juan Carlos s manželkou Sofiou.

Viac o téme: PohrebSmrťKráľBukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu