Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rumuni zúria, vláda kradne a je skorumpovaná: Demonštranti rozpútali pred parlamentom peklo

Demonštranti protestovali proti korupcii. Zobraziť galériu (5)
Demonštranti protestovali proti korupcii. (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Viac než 10.000 ľudí znovu protestovalo v nedeľu v Bukurešti proti rumunskej legislatíve, ktorá podľa kritikov sťaží trestanie korupcie na najvyššej úrovni. Informuje o tom agentúra AP.

Hlavná demonštrácia sa konala pred vládnymi budovami, pričom poriadková polícia vzhľadom na vysoký počet účastníkov protestu uzavrela niekoľko ulíc. Veľké protivládne demonštrácie sa konali tiež v mestách Kluž a Jasy. Protestujúci skandovali "Spravodlivosť, nie korupcia!" a domáhali sa predčasných volieb.

Na demonštrácii sa zúčastnil i bývalý rumunský premiér Dacian Ciolos a ďalší opoziční lídri.

Rumunský parlament je v procese schvaľovania série zákonov, ktoré však podľa odporcov dostanú justičný systém pod väčšiu politickú kontrolu. Tisícky rumunských úradníkov so súdnou právomocou, rumunský prezident Klaus Iohannis, ako aj Európska komisia kritizujú dané legislatívne návrhy.

Demonštranti protestovali proti korupcii.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Množstvo vysokopostavených politikov z vládnucej koalície čelí obvineniam súvisiacich s korupciou. Tí to však označujú za politicky motivované.

Nedávno odsúdili na päť rokov väzenia za korupciu bývalého rumunského ministra vnútra Cristiana Davida. Niekdajšieho šéfa rezortu vnútra pôvodne žalovali za prijatie úplatku vo výške pol milióna eur z rokov 2007-08.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieRumunskoBukureśť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu