Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

O Putina je obrovský záujem: Zlomil rekord, Rusko sa nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Na výročnú hodnotiacu tlačovú konferenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá sa uskutoční vo štvrtok v Moskve, sa akreditovalo rekordných 1640 novinárov. S odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa o tom informovala agentúra RIA Novosti. Medzi novinármi bude aj Putinova súperka vo voľbách Ksenija Sobčaková, ktorá využila svoj status moderátorky televízie Dožď a akreditovala sa na tlačovú konferenciu tiež, uviedla vo svojom spravodajstve francúzska televízia BFMTV.

Prax usporadúvať veľké hodnotiace tlačové konferencie Putin zaviedol v roku 2001 v čase svojho prvého pôsobenia na poste hlavy štátu.

Putin odhalil plány, vyjadril sa k prezidentským voľbám: Toto chce urobiť z Ruska!

Rekordnou, pokiaľ ide o trvanie, sa stala tlačovka z roku 2008, keď Putin na otázky novinárov odpovedal štyri hodiny a 40 minút, pričom zodpovedal 106 otázok. Štvrtková tlačová konferencia bude Putinovou poslednou v rámci tohto funkčného obdobia.

Rusko sa nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že Rusko "zaistí svoju bezpečnosť bez toho, aby sa dalo zatiahnuť do pretekov v zbrojení" a zaťažilo svoj rozpočet.  Pripomenul, že Rusko býva obviňované z porušovania kľúčových medzinárodných zmlúv, od žiadnej však neodstúpilo. Poukázal ale na konanie USA: tie podľa neho v Rumunsku vytvorili situáciu, ktorú de facto možno označiť za porušenie Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). 

"Ak to pôjde takto ďalej, nič dobré z toho nebude," upozornil Putin. Pokiaľ ide o výdavky Ruska na obranu, Putin vyhlásil, že krajina sa postará o svoju bezpečnosť bez toho, aby "sme sa dali zatiahnuť do pretekov v zbrojení". 

"Výdavky na obranu sú u nás vyrovnané: aby sme zaistili svoju bezpečnosť a nepoškodili našu ekonomiku ani sociálnu sféru," vyhlásil Putin. Informoval, že Rusko vynakladá na obranu v prepočte 46 miliárd dolárov. Pre porovnanie uviedol, že v Spojených štátoch to na budúci rok bude 700 miliárd dolárov.

Zasahovanie Ruska do volieb v USA je výmyslom Trumpových oponentov

Ruský prezident Vladimir Putin označil vo štvrtok dohady o zasahovaní Ruska do prezidentských volieb v USA za "výmysly" oponentov prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorí tak chceli podkopať jeho legitimitu. Poznamenal, že spomínaná situácia sa negatívne prejavila na vnútropolitickej situácii v USA a ukázala "nedostatok úcty" k voličom, ktorí spomedzi kandidátov podporili Trumpa. 

Donald Trump a Vladimir
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ruský prezident súčasne vyjadril nádej, že Trump si stále želá zlepšenie vzťahov s Ruskom, ako to nie raz avizoval počas svojej predvolebnej kampane. Putin je však presvedčený, že vzťahy USA a Ruska sa podarí normalizovať. Bolo by to dobré pre riešenie mnohých problémov - aj v celosvetovom meradle, ako sú boj s terorizmom, ochrana životného prostredia, riešenie kríz, napríklad na Blízkom východe či v súvislosti so Severnou Kóreou. Putin pripomenul, že je mnoho problémov, ktoré "spoločne môžeme riešiť efektívnejšie".

Na otázku televízie NBC News Putin odpovedal, že mu neprináleží hodnotiť Trumpovo pôsobenie v úrade prezidenta USA, lebo "to je vec Američanov". Upozornil však, že investori USA dôverujú, čo "je dôležitý ukazovateľ".

Viac o téme: RuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu