Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko žiada od Američanov vysvetlenie Trumpovho rozhodnutia ohľadom Jeruzalema

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že požiadal svojho amerického rezortného partnera Rexa Tillersona o vysvetlenie rozhodnutia americkej vlády o presťahovaní veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema. Informovala o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti.

"Žiadali sme objasnenie významu rozhodnutí, ktoré sa (v USA) prijali, pokiaľ ide o presun amerického veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema," uviedol Lavrov vo Viedni, kde sa konala schôdzka ministrov zahraničných vecí členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

Lavrov od americkej strany žiadal, aby vysvetlila, aké dôsledky by krok Spojených štátov mohol mať na úsilie vyvíjané v rámci tzv. blízkovýchodného kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov.

Ruský minister okrem toho povedal, že Moskva chce upozorniť na obavy, ktoré vyjadrili arabské i moslimské krajiny, Liga arabských štátov či Organizácia islamskej spolupráce v súvislosti s možným ohrozením snáh o urovnanie situácie na Blízkom východe po Trumpovom vyhlásení.

Lavrov dodal, že Rusko a USA sa vo Viedni dohodli, že budú pokračovať v kontaktoch, tentoraz na úrovni expertov, "aby sme (v Moskve) lepšie porozumeli nielen americkému prístupu, ale aj našli spôsob, ako pokračovať v práci v rámci kvarteta" združujúceho Rusko, USA, OSN a EÚ.

Viac o téme: RuskoUSASergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu