Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Políciu trápia mysteriózne útoky: Ženy v panike, obyvateľstvo doháňajú na pokraj zúfalstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SRINAGAR - Stovky mladých mužov, ozbrojených nožmi, kriketovým pálkami a železnými tyčami, hliadkujú v posledných dňoch v nočných uliciach indického Kašmíru. Dúfajú, že sa im podarí zastrašiť záhadných banditov, ktorí údajne strihajú ženám dlhé, spletené vlasy, píše agentúra AP.

Polícia v uplynulom mesiaci riešila viac než stovku podivných prípadov, kedy ženy nahlásili útoky maskovaných mužov, ktorí im odrezali copy. Tieto prepadnutia, ku ktorým vraj často došlo priamo v domovoch obetí, sú také tajomné, že polícia mala spočiatku podozrenie, že ženy trpia halucináciami. Najvyššia volená predstaviteľka oblasti Mehbúba Saidová nedávno na twitteri uviedla, že strihanie vrkočov je snahou "vytvoriť davovú hystériu a znížiť dôstojnosť žien v štáte".
 
Polícia ale stále nemá žiadných podozrivých ani stopy, ktoré by vysvetlili motív útokov. "Máme strach," hovorí štyridsaťročná Taslima Bilálová, ktorej neznámy páchateľ odstrihol vlasy minulý týždeň v jej domove v Šrínagare, letnej metropole štátu Džammú a Kašmír. Uviedla, že sa snažila strhnúť masku z útočníkovej tváre. "Bol ale veľmi silný a ako člen nejakého komanda mi skoro zlomil krk", než z miesta utiekol, vypovedala.
 
Len o pár dní skôr bola 16-ročná neter Bilálovej zrazená úderom tehlou do hlavy. Keď v nemocnici precitla, jej vlasy boli preč. Iné ženy zase vykreslili, že upadli do bezvedomia potom, čo na nich niekto nastriekal akúsi chemickú látku, ktorú úrady ešte neidentifikovali. Tajomné krádeže vrkočov vyvolali strach a paniku v tomto silne militarizovanom spornom himalájskom regióne, ktorého prevažne moslimská populácia je traumatizovaná desiatkami rokov konfliktu medzi separatistami a indickými vojakmi.
 
 

Panika v Kašmíre

 
Podobné prípady krádeží vlasov neznámymi banditami boli tento rok hlásené aj z iných miest Indie, vrátane severných štátov Harijána a Uttarpradéš. Nikde ale tieto útoky nevyvolali takú paniku ako v Kašmíre. Kašmírsk moslimky si tradične nechávajú narásť dlhé vlasy rovnako ako ženy v ostatných častiach Indie, väčšina si ich ale zakrýva šatkou.
 
Separatistickí vodcovia, rozčúlení počiatočnými reakciami polície, vyhlasujú, že tieto útoky sú "dielom indických vládnych organizácií", ktoré sa snažia ponížiť obyvateľov Kašmíru, z ktorých mnohí nesúhlasia s indickou nadvládou. Niektorí obyvatelia podozrievajú indické úrady a priamo obviňujú vojakov a policajtov, že útoky vykonávajú, alebo že poskytujú ochranu tým, ktorí sú za ne zodpovední.
 
"Chceme vedieť, kto je vinníkom: polícia, armáda alebo civilisti?" hovorí Bilálová. Policajný šéf Munir Ahmad Khan prehlasuje, že je absurdné podozrievať úrady. Tie vyhlásili, že zaplatia odmenu 9000 dolárov za stopy vedúce k dolapeniu ktoréhokoľvek z páchateľov. "V prvom rade je dôležité poznať motív týchto činov, nemusíme poznať hneď páchateľa. Keď bude odhalený motív, bude pre nás ľahké prípad vyriešiť," dodáva Khan.
 
Nie je to prvýkrát, čo bizarné správy šíria strach v Kašmíre, ktorý trpí násilnosťami v podstate nepretržite od roku 1947, kedy India a Pakistan získali nezávislosť a začali si robiť na oblasť nároky. Znepriatelené krajiny odvtedy zviedli o toto hornaté územie dve vojny a každá z nich ho sčasti spravuje. Na indickej strane povstalecké útoky a následné operácie indickej armády pripravili od roku 1989 o život najmenej 70.000 ľudí.
 
Najhoršia cesta domov v živote! Študentka sa vybrala nočným mestom, tri sexútoky za hodinu
 

Do vyšetrovania zapojili aj psychiatrov

 
Pri mohutných protiindických demonštráciách začiatkom 90. rokov sa niektorí ľudia začali sťažovať, že v istých štvrtiach regiónu v noci strašia duchovia. Mnohí pritom obviňovali príslušníkov indických polovojenských oddielov, že sa prezliekajú za duchov, aby desili miestnych obyvateľov. Keď sa tento rok v júli prvýkrát v severnej Indii začali šíriť správy o usekávání vrkočov, zapojili miestni predstavitelia do vyšetrovania psychiatrov, aby rozhodli, či ženy hlásiace záhadné útoky netrpia nejakými duševnými chorobami.
 
Podozrenie, že si ženy mohli útoky vybájiť, zosilnelo, keď sa prípady objavili v Kašmíre, kde miestny konflikt spôsobil radu ľudí psychickú traumu a mnohých dohnal k samovražedným myšlienkam. Počet pacientov v jedinej psychiatrickej klinike v Šrínagare sa zvýšil z 1700 ročne na viac ako 100.000 po tom, čo sa konflikt v roku 1989 vystupňoval. V prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnila v roku 2006 organizácia Lekári bez hraníc, tretina obyvateľov Kašmíru uviedla, že v minulom mesiaci pomýšľala na samovraždu.
 
 
Zdravotnícki experti vylúčili, že by si ženy útoky vymýšľali, varovali ale, že tieto banditské činy môžu už tak vystresované obyvateľstvo dohnať na pokraj zúfalstva. "Tieto prípady ďalej skomplikujú psychické problémy, ktoré sú na tomto území rozšírené," uviedol Muhammad Makbúl, ktorý vedie katedru psychiatrie na šrínagarskej lekárskej fakulte.
 
Ďalšia akademička, ktorá sa zaoberá psychiatriou v Kašmíre, uviedla, že ju tieto zvláštne útoky neprekvapujú. "Z historického pohľadu vlasy vždy symbolizovali sexualitu a nadbytok ženskej energie, čo môžu mužské sily vnímať ako hrozbu," povedala Saíb Varmaová, ktorá pôsobí na Kalifornskej univerzite v americkom San Diegu. "Usekávánie vrkočov sa zdá byť jasným príkladom toho, že sa niekto snaží túto ženskú energiu oslabiť," dodala.
Viac o téme: BanditiIndiaKašmír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu