Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

UNESCO potvrdilo novú riaditeľku: Inštitúciu povedie bývalá francúzska ministerka kultúry

Audrey Azoulay
Audrey Azoulay (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

NEW YORK - Členské štáty Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) hlasovaním potvrdili v piatok ako novú generálnu riaditeľku tejto inštitúcie Audrey Azoulayovú, bývalú francúzsku ministerku kultúry.

Azoulayová (45) bola nominovaná v októbri výkonným výborom UNESCO. Výber nového šéfa bol podľa agentúry AP veľmi spolitizovaný dôsledkom napätia na Blízkom východe. Azoulayovej štvorročný mandát oficiálne schválili na plenárnom sneme zástupcovia 195 členských štátov UNESCO.

Azoulayová dúfa, že sa jej podarí upevniť medzinárodné postavenie UNESCO so sídlom v Paríži. Organizácia čelí finančným problémom od roku 2011, keď jej USA pozastavili svoje kľúčové príspevky. USA v októbri oznámili, že vystúpia z UNESCO pre údajné protiizraelské postoje tejto inštitúcie a udelenie členstva Palestíne. Svoj odchod neskôr ohlásil aj Izrael.

Hlavnou náplňou činnosti UNESCO je ochrana kultúrnych a prírodných lokalít sveta, ako aj nehmotných zvyklostí, ktoré táto organizácia zaradí do svojho zoznamu svetového dedičstva ľudstva. UNESCO opakovane prijíma rezolúcie kritizujúce konanie Izraela v Jeruzaleme. Izrael tvrdí, že tieto opatrenia ignorujú židovskú spojitosť s týmto mestom a jeho najsvätejšími miestami.

Azoulayová je marocko-židovského pôvodu, pripomína agentúra DPA. Prisľúbila, že sa bude zasadzovať za vzdelávanie, ktoré považuje za najdôležitejší nástroj rozvoja a rodovej rovnosti. Francúzska politička s marockými koreňmi Audrey Azoulayová sa narodila 4. augusta 1972 v Paríži. Absolvovala Národnú školu administrácie (ENA) v Štrasburgu, vyštudovala aj Inštitút politických štúdií v Paríži.

Pracovala najmä v oblasti kultúry. V audiovizuálnej oblasti pracovala na zavedení terestriálnej digitálnej televízie, na spôsobe financovania v audiovizuálnom sektore. Neskôr pôsobila v Národnom stredisku kinematografie a animácie.

V rokoch 2014-2016 bola poradkyňou francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda pre oblasť kultúry. V tom období iniciovala koncepciu plánu na záchranu a ochranu ohrozeného kultúrneho dedičstva. Vo funkcii ministerky kultúry, ktorú zastávala v rokoch 2016-2017, zaviedla akčný plán za záchranu kultúrneho dedičstva v oblastiach konfliktu.

Viac o téme: RiaditeľkaNew YorkUNESCOAudrey Azoulay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu