Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Česko si zvolí nového prezidenta: Po prestížnom mieste túži až 18 uchádzačov

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: čt24)

PRAHA - Oficiálnu kandidatúru na funkciu prezidenta ČR predložilo v utorok do 16.00 h, keď vypršala lehota na jej oznámenie, 18 uchádzačov. Ich definitívny počet bude však známy až v stredu ráno, pretože sa nedá vylúčiť ani podanie prihlášky na podateľňu, informoval český rezort vnútra.

Podľa verejnoprávnej spravodajskej televízie ČT24 časť uchádzačov navyše pravdepodobne nesplní zákonom stanovené podmienky. Dostatočnú podporu však verejne deklarovalo najmenej deväť kandidátov vrátane úradujúcej hlavy štátu Miloša Zemana.

Štyria zo záujemcov o prezidentský úrad hovorili o poslaneckej podpore, jeden z nich však zrejme nezískal dosť podpisov. Traja ďalší mali podporu senátorov a piati priniesli petičné hárky s podpismi občanov, dvaja však zrejme bez dostatočného počtu podporných hlasov.

Šesť zvyšných kandidátov nemá pravdepodobne zákonom požadovanú podporu. Spomedzi viac ako 20 potenciálnych uchádzačov o prezidentskú funkciu viacerí už od tohto deklarovaného zámeru upustili. Mená kandidátov by české ministerstvo vnútra malo zverejniť až 24. novembra, dovtedy sa rozhodne o prípustnosti jednotlivých kandidatúr.

Medzi vyzývateľmi Miloša Zemana v januárových voľbách by nemali chýbať niekdajší predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš, textár a podnikateľ Michal Horáček či expremiér Mirek Topolánek.

Viac o téme: Prezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu