Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bulharských zdravotníkov vymenili za zbrane

Bulharské sestričky sa minulý týždeň vrátili po rokoch do vlasti
Bulharské sestričky sa minulý týždeň vrátili po rokoch do vlasti (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Kľúčovou témou vyjednávaní, ktoré viedli k oslobodeniu šiestich zdravotníkov zadržiavaných v Líbyi, bol podľa syna líbyjského prezidenta Muammara Kaddáfího nákup vojenského zariadenia od Francúzska.

Informoval o tom v stredu francúzsky denník Le Monde. Seíf al-Islám Kaddáfí pre Le Monde povedal, že na rokovacom stole bol aj návrh o vojenskom zásahu Francúzska v prípade ohrozenia Líbye, ale nebol si istý, či sa dostal aj do finálnej dohody.

Prezident Nicolas Sarkozy akékoľvek obchodné dohody o predaji zbraní v rozhovore s novinármi v stredu poprel, zatiaľ čo francúzske ministerstvo zahraničia sa k záležitosti odmietlo vyjadriť.

Na základe dohody, ktorú čiastočne sprostredkovala prvá dáma Francúzska Cecilia Sarkozyová a predstavitelia Európskej únie, Líbya po ôsmich rokoch prepustila 24. júla päť bulharských zdravotných sestier a palestínskeho medika do Bulharska. Všetkých šiestich uznali najvyššie súdne inštancie v Líbyi vinnými z úmyselného nakazenia stovky detí smrteľným vírusom HIV a odsúdili ich na doživotné väzenie.

Po príchode do Sofie ich však bulharský prezident omilostil. Podľa Kaddáfího mladšieho, dohoda s Líbyou, o ktorej francúzska strana poskytla len málo informácií, obsahovala predaj francúzskych protitankových rakiet v hodnote 100 miliónov eur a dohodu o spoločnej francúzsko-líbyjskej výrobe vojenského zariadenia. Okrem toho by mala obsahovať dohodu o spoločných vojenských cvičeniach, povedal pre Le Monde Kaddáfí mladší a dodal, že išlo o prvú vojenskú dohodu Líbye so západnou krajinou.

Deň po prepustení zadržiavaných zdravotníkov sa Sarkozy v Líbyi stretol so svojím partnerom Muammarom Kaddáfím. Po stretnutí francúzsky prezident oznámil, že s Kaddáfím uzavrel prvú dohodu o predaji zariadenia na jadrový pohon, ktoré má odsoľovať morskú vodu. Kaddáfí mladší v rozhovore pre Le Monde však uviedol, že jadrová technológia umožní Líbyi exportovať elektrickú energiu pravdepodobne do Talianska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu