Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanca mestskej rady za vládny Blok Petra Porošenka zavraždili

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Šéf frakcie ukrajinskej politickej strany Blok Petra Porošenka (BPP)-Solidarita v mestskej rade mesta Severodoneck ležiaceho na východe Ukrajiny sa vo štvrtok stal obeťou útoku. Jeho smrť v piatok podľa agentúry Ukrinform potvrdil námestník ministra pre dočasne okupované územia Hryhorij Tuka.

Príbuzní poslanca Serhija Samarského zalarmovali sociálne siete a políciu po tom, ako politik vo štvrtok podvečer nereagoval na ich SMS a telefonáty. Polícia neskôr pri jednom z bytových domov v Severodonecku našla politikovo telo s hlavou rozbitou tupým predmetom. Polícia prípad vyšetruje pre podozrenie z úmyselnej vraždy. Za hlavný sa považuje politický motív. Vyšetrovatelia však pracujú aj s hypotézami, že mohlo ísť o lúpež alebo o vraždu spojenú s podnikateľskými aktivitami.    

Samarskyj bol poradcom primátora mesta Severodoneck, poslancom mestského zastupiteľstva za BPP a splnomocnencom pre prevenciu a odhaľovanie korupcie v mestskej rade Severodonecka. Podľa miestnych politikov Samarskyj kvôli  svojim politickým postojom neraz čelil vyhrážkam. Strana BPP deklarovala, že Samarskyj v poslednom čase bránil "nezákonnej činnosti Opozičného bloku v mestských orgánoch".

V máji 2014, niekoľko dní pred prezidentskými voľbami na Ukrajine, Samarského uniesli proruskí ozbrojenci. V roku 2016 severodonecká mestská rada schválila uznesenie, v ktorom poslanci označili Rusko za agresora. Severodoneck je veľkým priemyselným mestom v Donbase s asi 120.000 obyvateľmi. Od 22. septembra 2014 je administratívnym centrom Luhanskej oblasti.

Viac o téme: Petro PorošenkoSehrij Samarsky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu