Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podľa DPA blokuje Holandsko spolu s Nemeckom zverejnenie údajov o škandále okolo Fipronilu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Holandsko a Nemecko bránia zverejneniu informácií o škandále okolo vajciach kontaminovaných pesticídom Fipronil, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Práve táto agentúra sa oficiálne obrátila na Európsku komisiu so žiadosťou o vydanie správ a číselných údajov, ktoré do systému rýchleho varovania Únie RASFF vložili v priebehu letných mesiacov jednotlivé členské krajiny. Skutočný rozsah kontaminácie zostáva zatiaľ pre spotrebiteľov neznámy.

Európska komisia zdôvodnila odklon od zásadného práva občanov Európskej únie na nahliadnutie do dokumentov odmietavým postojom Holandska a Nemecka k ich zverejneniu. Obe spomínané krajiny škandál okolo kontaminácie vajec zasiahol osobitne intenzívne. Až do súčasnosti však napríklad zostáva nejasné, koľko vajec vlastne celkovo bolo znečistených prípravkom Fipronil, išlo však zrejme o rádovo desiatky miliónov kusov. Toto číslo môže však byť ešte vyššie, pretože kontaminované vajcia alebo vaječné produkty sa postupne objavili vo vyše 50 krajinách sveta.

Za kľúčové postavy škandálu boli označení dvaja muži vo veku 24 a 31 rokov, šéfovia firmy ChickFriend so sídlom neďaleko holandského Utrechtu. Spomínaná firma mala údajne pri čistení hydinárskych fariem údajne vedome používať prostriedky obsahujúce Fipronil Pesticíd Fipronil, ktorý vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku, je vysoko jedovatý pre kliešte, blchy, ba aj včely. Od roku 2013 sa v Európskej únii obmedzilo jeho využívanie v oblasti pôdohospodárstva.

Hodnoty Fipronilu vo vajciach podľa pôvodných informácií nemali predstavovať ohrozenie pre dospelých, potenciálne však môžu znamenať zdravotné riziká pri konzumácii vajec deťmi. Pri vyšších dávkach môže však pesticíd spôsobiť aj u dospelých podráždenie pokožky a očí, nevoľnosť, vracanie či bolesti hlavy. Konzumácia vajec by podľa potravinárskych inšpektorov mohla byť zdraviu škodlivá.

Nemecké úrady zdôvodňujú blokádu zverejnenia údajov oficiálne ochranou systému rýchleho varovania. Podľa ich názoru by mohlo dôjsť k spomaleniu komunikácie, ak by sa tí, ktorí systém využívajú, museli obávať zverejnenia správ.

Iný dôvod rovnakého postoja uvádza holandskí strana, ktorá zverejnenie odmieta z taktických dôvodov súvisiacich s pokračujúcim vyšetrovaním prípadu. Zverejnenie by podľa nich mohlo vyšetrovaniu spôsobiť nezvratné škody. DPA požiada Európsku komisiu s odvolaním sa na platnú legislatívnu úpravu, aby svoje rozhodnutie v danej veci ešte raz preskúmala.

Viac o téme: ŠkandálVajciaNemeckoHolandskoFipronilDPA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu