Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trump komentoval oslobodenie sýrskej Rakky: Je to rozhodujúci prelom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Za "rozhodujúci prelom" v boji proti Daeš označil americký prezident Donald Trump oslobodenie sýrskeho mesta Rakka od tejto teroristickej organizácie, informovala agentúra DPA.

"Porážka Daeš v Rakke predstavuje rozhodujúci prelom v našej celosvetovej kampani na porážku Daeš a jeho skazenej ideológie," uviedol v sobotu Trump vo vyhlásení. "S oslobodením hlavného mesta Daeš a prevažnej väčšiny jeho územia sa blíži koniec kalifátu Daeš," konštatoval prezident USA. Dodal, že Spojené štáty čoskoro prejdú do novej fázy podpory miestnych síl a deeskalácie násilia, aby sa zabránilo návratu teroristických skupín.

Spojenými štátmi podporované sýrske jednotky v piatok oficiálne oznámili víťazstvo nad Daeš v bývalom hlavnom meste jeho kalifátu - v meste Rakka. V Rakke sa už nenachádzajú nijakí islamistickí extrémisti, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF). Tí súčasne oficiálne odovzdali správu nad mestom do rúk rady zloženej z miestnych úradníkov a kmeňových vodcov.

Pád Rakky je veľkou porážkou pre Daeš, ktorý od vlaňajšieho roku prišiel o podstatnú časť územia ovládnutého v roku 2014. Rakky sa Daeš zmocnil v januári 2014 a následne toto mesto zmenil na baštu svojho kalifátu, kde uplatňoval striktný výklad moslimského zákonníka.

Viac o téme: Donald TrumpRakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu