Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boje o holý život: Nepokoje medzi Turkami a Kurdmi si vyžiadali 39 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Osem príslušníkov tureckých bezpečnostných síl a 31 kurdských militantov prišlo vo štvrtok o život pri bojoch v troch prevažne kurdských provinciách na juhovýchode Turecka. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké ministerstvo vnútra.

Boje vypukli neďaleko mesta Semdinli v provincii Hakkari hraničiacej s Irakom po tom, ako bezpečnostné sily zahliadli skupinu rebelov, ktorí podľa armády zrejme pripravovali útok. Šiesti vojaci a dvaja vládou platení strážcovia v dedine pri ozbrojenej zrážke s povstalcami zahynuli.

Ministerstvo vnútra vo vyhlásení informovalo, že v bojoch prišlo o život 19 rebelov a turecké sily podporované vrtuľníkmi spustili operáciu na dolapenie ďalších militantov. Pri iných bojoch zahynulo deväť povstalcov v provincii Tunceli a ďalší traja v provincii Širnak.

Turecko, Spojené štáty a Európska únia považujú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá spustila svoje separatistické povstanie v roku 1984, za teroristickú organizáciu. Konflikt si dosiaľ vyžiadal viac než 40.000 obetí na životoch, prevažne v radoch Kurdov.

Viac o téme: BojeTureckoKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu