Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Židovské dievčatko (10) dobili spolužiaci: Vzrastá nová vlna antisemitizmu, varujú odborníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Návrat do krutých dejín začiatku 20. storočia? Vo Francúzsku sa objavili dva prípady útokov na Židov. Úrad na ich ochranu hovorí o novej vlne antisemitizmu.

Vo Francúzsku sa množia útoky proti Židom. Jerusalem Post informuje o dvoch útokoch, ktoré dostali nálepku antisemitské. V jednom prípade ide o útok spolužiakov na 10-ročné dievčatko. V druhom prípade dom židovskej rodine posprejovali rasistickými nápismi.

Incidenty nahlásil Národný úrad pre ostražitosť proti antisemitizmu (BNVCA). Útok na dievčatko sa mal odohrať v utorok, ten druhý v stredu.

Matka mladej dievčiny, pomenovaná ako Ness, sa sťažovala, že jej dcéru bijú v škole každý deň, často pre to, že je židovka. Z jedného útoku sa zotavovala 10 dní, pričom vtedy musela do nemocnice s poraneniami brucha a rebier.

V druhom prípade mali neznámi páchatelia nasprejovať na stenu domu nápis "do prdele s židmi, smrť židom, nech žije Palestína". V minulosti táto rodina našla tiež vo svojej schránke lístoček so slovami "Allahu Akhbar" a náboje do pištole so slovami "ďalšia je pre vás".

BNVCA konštatuje, že rodina sa bojí takto žiť. Zároveň oznámili, že dievčatko pôjde do inej školy. Podľa úradu ide o útoky "nového antisemitizmu". Títo páchatelia používajú ako krytie politický spor Izraela s Palestínou, neodkazujú však na holokaust počas druhej svetovej vojny.

Aj z dôvodu týchto útokov klesá počet židovských detí na francúzskych školách, tvrdí Francis Kalifat, prezident Federácie židovských komunít vo Francúzsku. Do štátnych škôl chodila kedysi tretina židovských detí, Kalifat tvrdí, že rodičia "to už dnes nerobia" a deti do nich nechcú posielať.

Viac o téme: Antisemitizmusútok Par힎idia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu