Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kolegovia, rodina a priatelia sa naposledy lúčili s herečkou Květou Fialovou

Květa Fialová
Květa Fialová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Rodina, priatelia, kolegovia a fanúšikovia sa dnes v pražskom Divadle ABC naposledy rozlúčili s Květou Fialovou. Herečka narodená na Slovensku, označovaná ako dáma s nadhľadom a pokorou, zomrela 26. septembra po dlhej chorobe vo veku 88 rokov. Smútiaci prítomní sa s ňou podľa jej želania rozlúčili aj pohárikom šampanského. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie (ČT).

Rakvu zo svetlého dreva ozdobovala kytica slnečníc, Fialová bola totiž známa pozitívnym prístupom k životu. Pri katafalku na javisku Divadla ABC, kde sa herečka objavila prvýkrát pred 59 rokmi, keď ju angažoval Jan Werich, sa striedali predovšetkým herci. Okolo boli rozmiestnené vence od prezidenta Miloša Zemana a jeho manželky, predsedu vlády Bohuslava Sobotku, ministra kultúry Daniela Hermana, generálneho riaditeľa Českej televízie Petra Dvořáka, Karla Gotta s rodinou, nadácie Život umelca či divadiel z rôznych českých miest, vrátane Divadla Na Vinohradoch.

Podľa riaditeľa Mestských divadiel pražských Ondřeja Zajíca bola Květa Fialová veľká osobnosť a významná herečka, s ktorou odchádza jedna veľká éra týchto divadiel. "Za všetkých okolností bola sama sebou, čo nebolo vždy ľahké," povedal. Príhovor mala aj herečka Naďa Konvalinková, ktorá vraj Květe Fialovej sľúbila, že nebude smútiť. Poďakovala sa kolegyni za 50 rokov nádherného priateľstva.

Prihovoril sa tiež geológ a popularizátor vedy Václav Cílek, ktorý porozprával o nakrúcaní televízneho cyklu Magické hory. V ňom s Květou Fialovou putoval za tajomstvami českých kultových vrchov. Spoločnými zážitkami zabavil prítomných herec Petr Nárožný, ktorý so zosnulou dlhé roky hrával v zájazdových inscenáciách. "Květa nikdy nenariekala, nikdy nefrflala. Vždy bola dobre naladená," zaspomínal si.

Pietny obrad zakončila obľúbená pesnička herečky - Náměstí od Jaroslava Hutku, kde sa spieva o potrebe lásky, usmievavej tváre, pravdivého slova či ľudskej slobody. Zaznela aj pieseň Když v báru houstne dým z filmovej paródie Limonádový Joe. Zo zvukového záznamu sa prihovoril tiež Václav Havel a spomínal, ako ju spoznal koncom 50. rokov v Divadle ABC, keď bol ešte rekvizitárom. V úplnom závere čakal na prítomných pohárik sektu, napísal dnes v správe portál ČT.

Divadelná a filmová herečka Květa Fialová je známa z filmov ako Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) či Léto s kovbojem (1976), ako aj z televíznych seriálov Hříšní lidé města pražského (1968), F. L. Věk (1970), Nemocnice na kraji města (1977) alebo Četnické humoresky (1997). Kolegovia si na ňu spomínajú ako na nežnú, vtipnú a duchovne založenú osobu. Fialová sa narodila na Slovensku v obci Veľké Dravce, kde žila do roku 1938. Jej manželom bol režisér Pavel Háša, s ktorým mala dcéru Zuzanu.

Viac o téme: Květa Fialová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu