Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opozičný líder Navaľnyj pripravuje ďalšie protesty: Rovno na Putinove narodeniny

Alexander Navaľnyj
Alexander Navaľnyj (Zdroj: SITA)

Volebný štáb opozičného lídra Alexeja Navaľného dnes vyzval jeho prívržencov v celej krajine, aby v sobotu prišli na protestné zhromaždenia pri príležitosti 65. narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina. Hlavný míting sa uskutoční v Putinovom rodnom meste Petrohrad. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Samotný Navaľnyj bol v pondelok súdom v Moskve odsúdený na trest 20 dní väzenia za vyzývanie na úradne nepovolený protest. Išlo o zhromaždenie Navaľného priaznivcov, ktoré sa malo konať minulý piatok v meste Nižný Novgorod. Kým organizátori tvrdili, že povolenie od radnice dostali, polícia oponovala, že míting v Nižnom Novgorode nebol úradne povolený, dala rozobrať už postavené pódium a zadržala hlavného organizátora.

Navaľnyj sa v budúcoročných voľbách chce uchádzať o funkciu ruského prezidenta. Je ostrým kritikom súčasného prezidenta Vladimira Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či sa bude v marci 2018 uchádzať o štvrté funkčné obdobie.

Navaľnyj svoju kandidatúru na prezidenta oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi. Vo svojich aktivitách pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v ruskom Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery. Ide o trest päť rokov väzenia podmienečne, zaplatenie pokuty vo výške 500.000 rubľov (vyše 7300 eur) a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov.

Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu. Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva. Tvrdí, že ústava umožňuje, aby kandidoval ktorýkoľvek občan Ruskej federácie s výnimkou tých, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody.

Viac o téme: Vladimir PutinAlexander Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu