Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Erdogan naznačil, že chce vymeniť duchovného Gülena za väzneného amerického pastora

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes naznačil ochotu prepustiť väzneného amerického pastora výmenou za vydanie moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA. Informovala o tom agentúra DPA. Ankara tohto tureckého kazateľa obviňuje zo zosnovania vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine.

"Vydajte nám ho (Gülena) a my ho postavíme (pastora Andrewa Brunsona) pred súd a odovzdáme vám ho," vyhlásil dnes Erdogan počas návštevy policajnej akadémie v Ankare. Turecký kazateľ Fethullah Gülen, do roku 2013 blízky Erdoganov spolupracovník, žije dlhodobo v exile v USA a obvinenia zo zosnovania pokusu o prevrat v Turecku popiera.

Ankara žiada Washington o Gülenovo vydanie. Podľa amerických úradov však svoje obvinenia voči duchovnému nepodložila dostatočnými dôkazmi.  Americký protestantský pastor Andrew Brunson žije a pôsobí v Turecku už viac ako dve desaťročia. Viedol pritom malé kresťanské spoločenstvo v západotureckom Izmire. Vlani v decembri ho však zatkli a obvinili z účasti v Gülenovom hnutí, ktoré turecké úrady považujú za teroristickú organizáciu. Neskôr voči Brunsonovi vzniesli aj obvinenia zo špionáže a z pokusu o zvrhnutie tureckej vlády.

O väznenom pastorovi sa zmienil americký prezident Donald Trump počas Erdoganovej návštevy vo Washingtone v máji tohto roku. Požadoval, aby bol Brunson "urýchlene" vrátený do Spojených štátov. Turecká vláda v auguste splnomocnila prezidenta Erdogana, aby ponúkol výmenu väznených cudzincov za Turkov zadržiavaných v zahraničí. 

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu