Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erdoganovi nedá spávať nejasná turecká situácia: Vyzýva lídrov EÚ k rozhodnutiu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: glob)

VARŠAVA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes počas návštevy Poľska znova vyzval lídrov Európskej únie, aby sa jasne vyjadrili, či chcú akceptovať Turecko ako člena Únie, alebo nie. Informovala o tom agentúra AP.

Prístupové rokovania medzi Ankarou a EÚ uviazli prakticky na mŕtvom bode po vlaňajšom neúspešnom pokuse o štátny prevrat v Turecku. Na mlčanie Bruselu reaguje Ankara opakovane pobúrene a turecký líder už minulý týždeň vyzval Európsku úniu, aby prijala rozhodnutie vo veci prístupových rokovaní svojej krajiny. "Chcel by som počuť jasné vyhlásenie," povedal Erdogan vo Varšave. "Pokiaľ chcete prijať Turecko, jednoducho tak urobte. Pokiaľ nechcete, len to povedzte," nabádal.

 Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril v mene svojej krajiny podporu úsiliu Turecka o členstvo v tomto bloku. "Poľsko podporovalo a dnes ďalej podporuje snahy Turecka o vstup do Európskej únie," povedal Duda na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom. Turecko je podľa slov poľského prezidenta mimoriadne významným partnerom pre EÚ najmä v oblasti bezpečnosti.

Duda opísal rozhovor s tureckým partnerom ako veľmi dlhý a otvorený. Rozprávali sa okrem iného o súčasnej situácii v Turecku v časoch po vlaňajšom pokuse o prevrat. Erdoganovo plánované stretnutie s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou zrušili. Tlačová kancelária predsedníčky vlády dôvod odvolania tejto schôdzky nekomentovala.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip ErdoganEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu