Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukrajinský prezident varuje: Putin pripravuje kontinentálnu vojnu, dodajte nám zbrane

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev/TASS News Agency Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident varuje verejnosť, že Putin chce rozpútať vojnu "kontinentálneho rozsahu". Práve preto chce od spojencov zabezpečiť dodávky zbraní pre svoju krajinu. Tvrdí, že dôkazy stále pribúdajú.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dúfa v úspešné rokovania so západnými spojencami o dodávkach obranných zbraní, a to aj kvôli hrozbe, že by Rusko mohlo po vojenskom cvičení Západ 2017 vpadnúť na Ukrajinu a rozpútať vojnu so Západom.

Dôkazy pribúdajú

"Doteraz nie sú žiadne náznaky, že by Moskva bola ochotná stiahnuť sa z Donbasu či odísť z Krymu. Ale je stále viac dôkazov, že sa chystá k útočnej vojne kontinentálneho rozsahu," povedal dnes Porošenko v ukrajinskom parlamente.

Ukrajinský prezident varuje: Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Tiež tvrdil, že pod plášťom cvičení by sa mohli zorganizovať nové útočné zhromaždenia ruských jednotiek, aby napadli Ukrajinu. K ukrajinským hraniciam sa už priblížilo či blíži 7000 nákladných vagónov s ruskými vojakmi a vojenskou technikou - a nie je zaručené, že sa po manévroch vráti späť do kasární. Preto Ukrajina zintenzívnila kontrolu na hraniciach.

Nebezpečnejší ako Islamský štát

"Terajšie cvičenia sú oveľa väčšie (ako zvyčajne). Je zjavné, že Kremeľ preveruje, nakoľko sú k veľkej vojne so Západom pripravené nielen ruskej ozbrojené sily, ale aj celý ruský štát," vyhlásil ukrajinský prezident a citoval amerického senátora Johna McCaina, že Rusko predstavuje oveľa väčšiu hrozbu než teroristická organizácia Islamský štát, ktorá - na rozdiel od Ruska - nemá vojenské možnosti, technológie a odhodlanie ovládnuť svet.

Ukrajinský prezident varuje: Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kyjev obviňuje Rusko z okupácie Krymu a časti Donbasu na východe Ukrajiny, kde vládne vojská tretím rokom bojujú s proruskými separatistami. Moskva popiera zapojenie do konfliktu, ktorý si vyžiadal 10 000 mŕtvych. Naopak, Rusi podozrievajú vedúcich predstaviteľov z Kyjeva, že majú čoraz väčší sklon pokúšať sa vyriešiť konflikt v Donbase silou.

Obranné cvičenie Západ 2017

Moskva a Minsk pred rusko-bieloruskými manévrami Západ 2017, ktoré budia obavy susedov, uisťujú, že sa nechystajú nikoho napadnúť, cvičenie má vraj mať prevažne obranný charakter.

Ukrajinský prezident varuje: Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cvičenie Západ 2017 sa má vo vojenských priestoroch v Bielorusku a Rusku konať od 14. do 20. septembra za účasti necelých 13.000 vojakov a 680 kusov techniky. Podľa oficiálneho scenára manévrov sa Bielorusko s ruskou pomocou musí brániť pred útokom troch fiktívnych štátov.

Severoatlantická aliancia sa podľa svojho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberg domnieva, že v skutočnosti sa cvičenie zúčastní oveľa viac vojakov, než je oficiálne nahlásené.

 

Viac o téme: RuskoUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu