Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kórea naďalej hrozí vojenským konfliktom: Ponad Japonsko poslala svoju balistickú raketu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/KRT via AP Video)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe potvrdil, že Severná Kórea odpálila v noci nadnes balistickú strelu, ktorá preletela nad územím Japonska. Ďalej podľa agentúry DPA uviedol, že Japonsko "urobí maximum pre to, aby ochránilo životy svojich občanov".

Abe novinárom bezprostredne po skúške tiež povedal, že OSN vyzve na okamžité stretnutie, s cieľom diskutovať o prijatí ďalších potrebných krokov pre riešenie napätej situácie na Kórejskom polostrove a zasadil sa za zvýšenie tlaku voči KĽDR. Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga uviedol, že strela preletela nad Mysom Erimo, južným cípom severojaponského ostrovu Hokkaido a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 1180 kilometrov východne od zmieneného mysu. Raketa podľa Sugu predstavovala pre Japonsko vážnu bezpečnostnú hrozbu. 

Ruský politik nepodceňuje hrozby KĽDR: Test ukázal, že ich treba brať vážne

Podľa japonských úradov raketová skúška nespôsobila nijaké škody. Televízia NHK uviedla, že raketa sa rozpadla na tri časti, pričom dopadla do vôd severnej časti Tichého oceánu. Správu, že bližšie nešpecifikovaná balistická strela, ktorú vypálila v noci nadnes KĽDR, preletela nad územím Japonska, potvrdilo aj americké ministerstvo obrany, informovala agentúra AP.

Kórea naďalej hrozí vojenským
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Skúšku analyzujú príslušníci armády Južnej Kórey a Spojených štátov. Juhokórejská armáda v tejto súvislosti uviedla, že strela KĽDR preletela 2700 kilometrov a dosiahla výšku 550 kilometrov. Pentagón doposiaľ takéto podrobnosti nezverejnil. Informoval však, že podľa Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) skúška nepredstavovala hrozbu pre Severnú Ameriku. K novej raketovej skúške došlo len necelé tri dni po tom, ako KĽDR vypálila do mora tri balistické rakety krátkeho doletu. Severná Kórea sa zároveň nedávno postarala o zvýšenie napätia v oblasti, keď v júli úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.

KĽDR zároveň v pondelok požiadala listom Bezpečnostnú radu OSN, aby urýchlene zvolala stretnutie ohľadne výročných vojenských cvičení armády Južnej Kórey a USA, ktoré Pchjongjang považuje za provokáciu a nácvik útoku na severnú časť Kórejského polostrova. Veľvyslanec KĽDR pri OSN Ča Sung-nam adresoval list s touto žiadosťou Egyptu, momentálne predsedajúcej krajine BR OSN, pričom v ňom uviedol, že cvičenia sú "provokatívne a agresívne". Či sa žiadosťou BR OSN bude zaoberať nateraz známe nie je, priblížila AP.

Abe telefonoval s Trumpom, vyvinú tlak na KĽDR

Japonský premiér Šinzó Abe sa dnes telefonicky dohodol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na potrebe vyvíjania väčšieho tlaku na Severnú Kóreu, informovala agentúra DPA. Trump zároveň podľa Abeho slov povedal, že Spojené štáty Japonsko podporujú na sto percent. Obaja lídri spolu telefonovali po tom, ako Severná Kórea odpálila v noci nadnes balistickú strelu, ktorá preletela nad územím Japonska a dopadla do vôd severnej časti Tichého oceánu, zhruba 1180 kilometrov východne od severojaponského ostrova Hokkaido.

USA, Japonsko a Južná Kórea dnes zároveň požiadali Bezpečnostnú radu OSN v súvislosti s najnovšou raketovou skúškou o mimoriadne zasadnutie, ktoré by sa malo konať už v priebehu dnešného dňa, priblížila agentúra Reuters. Experti, na ktorých sa odvoláva Reuters, sa domnievajú, že bližšie nešpecifikovaná balistická strela by mohla byť strelou stredného doletu typu Hwasong-12. 

Odpálenie balistickej rakety KĽDR bolo reakciou zúfalého človeka, tvrdí analytik

Odpálenie balistickej strely Severnou Kóreou v noci nadnes považuje analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Dušan Fischer za reakciu zúfalého človeka. "Kim Čong-un vidí, že sa okolo neho sťahuje kruh, americký prezident Donald Trump hovorí o útoku, volá po vyzbrojení Japonska," uviedol.

Ako ďalej zdôraznil, Američania cvičia s Južnou Kóreou a premiestňujú raketový systém THAAD. "Trump hovorí o zvýšenom tlaku, no neviem, čo má konkrétne na mysli, keďže onedlho už nebude čo sankcionovať," dodal.

 

Viac o téme: Balistická raketaJaponskoKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu