Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hrozba konfliktu medzi USA a KĽDR: Napätie vraj opadlo, za všetko môžu horúce hlavy

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

MOSKVA - Moskva badá, že rétorika v posledných vyhláseniach Washingtonu a Pchjongjangu sa upokojila. Preto dúfa, že "horúce hlavy" v USA a KĽDR "trochu ochladli", uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Výmena ostrých vyhlásení medzi KĽDR a USA v posledných týždňoch výrazne vystupňovala napätie na Kórejskom polostrove. KĽDR sa vyhrážala vypálením balistických rakiet do oblasti ostrova Guam, kde sa nachádza americká letecká základňa Andersen a námorná základňa Apra Harbor. Prezident Trump po týchto vyhláseniach avizoval, že ak Pchjongjang uskutoční svoju hrozbu, stretne sa s nebývalou "ráznosťou a hnevom".

Severokórejský prezident Kim Čong-un v utorok počas inšpekcie strategických síl armády KĽDR vyhlásil, že je pripravený vyčkať, ako budú Spojené štáty postupovať ďalej, a až potom prípadne vydá rozkaz na raketovú skúšku.

Prezident USA Donald Trump dnes Kima pochválil za toto jeho "veľmi múdre a logické rozhodnutie", ktorým zatiaľ odložil plány útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Trump vo svojom tweete dodal, že "iná možnosť by bola katastrofálna a neprijateľná."

Lavrov podľa agentúry RIA Novosti pripomenul, že podľa odhadov odborníkov by v prípade ozbrojeného konfliktu medzi USA a KĽDR boli v oblasti Guamu ohrozené tisíce ľudí. 

Signály o tom, že napätie na Kórejskom polostrove slabne, pozoruje aj Čína. Uviedol to dnes čínsky minister zahraničných vecí Wang I, podľa ktorého však kríza ešte nie je zažehnaná. Minister dodal, že Čína trvá na pokojnom riešení krízy, ku ktorému musia zainteresované štáty dospieť spoločným úsilím.

Rusko nesúhlasí s ďalšími ekonomickými sankciami voči KĽDR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril dnes nesúhlas s uvalením ďalších ekonomických sankcií voči Severnej Kórei. Uviedol, že "príležitosti na ekonomický nátlak sa už prakticky vyčerpali".

"Nemôžeme podporovať nápady, ktoré niektorí z našich partnerov aj naďalej predkladajú a ktoré doslova smerujú k hospodárskemu uduseniu Severnej Kórey," vyhlásil Lavrov, ktorý podľa agentúry TASS zaznamenal jemné zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove v uplynulých dňoch. Minulý týždeň pritom povedal, že existuje vysoké riziko možného vojnového konfliktu medzi USA a Severnou Kóreou.

Rusko a Čína, stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, majú s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) najužšie diplomatické vzťahy.

Agentúra DPA pripomína, že začiatkom tohto mesiaca BR OSN jednohlasne odsúhlasila nové ekonomické sankcie voči KĽDR v snahe obmedziť jej program vývoja jadrových zbraní.

Viac o téme: KĽDRSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu