Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Irán zopakoval svoje tvrdenie: Nové sankcie USA sú porušením prelomovej jadrovej dohody

Abbás Arághčí
Abbás Arághčí (Zdroj: SITA/AP Photo/German Government, Bergmann, Pool)

TEHERÁN - Irán zopakoval dnes tvrdenie, že nové sankcie zo strany Spojených štátov predstavujú porušenie prelomovej dohody z roku 2015, ktorá sa týka iránskeho jadrového programu.

Internetová stránka iránskej štátnej televízie priniesla vyjadrenie námestníka ministra zahraničných vecí Abbása Arághčího, podľa ktorého bola táto dohoda porušená a Teherán bude na to reagovať "inteligentne", pričom sa nenechá "zatiahnuť do americkej politiky". Dodal, že pripravený je zoznam 16 protiopatrení, ktoré síce nespresnil, ale prezradil, že niektoré z nich budú znamenať "zdokonalenie" iránskych ozbrojených síl, píše agentúra AP.

Nové sankcie voči Iránu, ktoré v stredu schválil americký prezident Donald Trump, postihujú osoby zapojené do iránskeho programu balistických rakiet, ako aj iránske revolučné gardy, a zavádzajú zbrojné embargo. Predmetom uvedenej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami vrátane USA je obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií zo strany Západu.

Viac o téme: SankcieUSAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu