Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké zviera amerického námorníctva v tom má jasno: Jadrová vojna? Bez problémov

Scott Swift
Scott Swift (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod McGuirk)

CANBERRA - Veliteľ americkej tichomorskej flotily Scott Swift je pripravený vykonať jadrový útok, ak to prezident Spojených štátov Donald Trump nariadi. Swift to vyhlásil v reakcii na otázku na hypotetickú situáciu počas bezpečnostnej konferencie pri príležitosti americko-austrálskeho vojenského cvičenia s tým, že varuje pred celkovým podriadením armády civilnej kontrole, napísala agentúra AP.

Jeden z poslucháčov v sále Austrálskej národnej univerzity v Canberre sa Swifta spýtal, či by s pomocou jadrových zbraní zaútočil v budúcom týždni na Čínu, keby to Trump rozkázal.„Odpoveď by bola áno," povedal veliteľ americkej tichomorskej flotily. 

„Každý príslušník amerických ozbrojených síl prisahal brániť ústavu Spojených štátov proti všetkým zahraničným i domácim nepriateľom, počúvať nadriadených dôstojníkov a prezidenta Spojených štátov ako najvyššieho veliteľa," vysvetlil.

Swift ďalej povedal, že práve toto je jadrom americkej demokracie a že by bolo zásadným problémom, keby sa armáda od tohto princípu (služobnej podriadenosti) odpútala a svoju lojalitu nasmerovala k civilnej kontrole. Táto odpoveď neskôr vyvolala dohady o tom, čo presne Swift civilnou kontrolou myslel.

Hovorca tichomorskej flotily Charlie Brown preto následne vysvetlil, že veliteľova odpoveď zahŕňala uistenie o význame civilného dohľadu nad vojskom a že reagoval na hypotetickú otázku. Dodal, že premisu otázky Swift neriešil.

Americko-austrálskeho vojenského cvičenia Talisman Saber, ktoré sa koná každé dva roky, sa tento rok zúčastnilo 36 vojnových lodí vrátane americkej lietadlovej lode USS Ronald Reagan, 220 lietadiel a 33.000 vojakov. Manévre v oblasti pozorovala čínska špionážna loď.

Viac o téme: Donald TrumpScott Swift
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu