Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnešné rozhodnutie je víťazstvom pre Trumpa: Súd uvoľnil cestovný zákaz voči šiestim krajinám

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký najvyšší súd uvoľnil dnes uplatňovanie 90-dňového cestovného zákazu prezidenta Donalda Trumpa voči občanom šiestich prevažne moslimských krajín, čím zrušil skorší verdikt súdu nižšej inštancie.

 Dnešné rozhodnutie je víťazstvom pre Trumpa v dosiaľ najväčšej legislatívnej kauze od jeho inaugurácie. Trump minulý týždeň vyhlásil, že inkriminovaný zákaz nadobudne platnosť do 72 hodín po tom, ako ho súdy uvoľnia.  Najvyšší súd zároveň vyhovel mimoriadnej žiadosti Bieleho domu a povolil čiastočnú účinnosť zákona o 120-dňovom zákaze vstupu utečencov do USA. Sudcovia v októbri zvážia, či túto Trumpovu politiku ďalej podporia alebo nie.

Predmetné zámery šéfa Oválnej pracovne boli zmrazené federálnymi sudcami v štátoch Havaj a Maryland, ktoré ich považovali za diskriminačné. Nižšie súdy zamietli príslušné výkonné nariadenie prezidenta iba niekoľko dní po tom, ako prezident vydal 6. marca jeho zrevidovanú verziu. Pôvodný zákaz, vydaný 27. januára, vyvolal na amerických letiskách masové protesty.

Obchodný partner Donalda Trumpa dostal zákaz vycestovať z krajiny

Indonézske úrady dali zákaz vycestovať tamojšiemu obchodnému partnerovi amerického prezidenta Donalda Trumpa po tom, ako ho obvinili z vyhrážania sa zástupcovi generálneho prokurátora. Hovorca imigračného úradu Agung Sampurno v pondelok povedal, že milionár Hary Tanoesoedibjo dostal zákaz vycestovať z krajiny po dobu troch týždňov z dôvodu vyšetrovania prípadu, ktorý má na starosti štátna polícia.

Tanoesoedibjo, známy tiež ako Tanoe, plánoval tento rok v Indonézii začať s výstavbou dvoch hotelových rezortov, ktoré sú prostredníctvom manažérskych a licenčných dohôd prepojené s biznisom amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hovorca štátnej polície Rikwanto informoval, že Tanoeho obvinili z posielania výhražných textových správ zástupcovi generálneho prokurátora, ktorý vyšetruje korupčný prípad súvisiaci s telekomunikačnou spoločnosťou, ktorú kedysi Tanoe vlastnil.

Trump označil verdikt najvyššieho súdu za víťazstvo národnej bezpečnosti

Prezident USA Donald Trump pochválil dnešné rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré umožňuje, aby mohol začať čiastočne platiť jeho cestovný zákaz. Celou kauzou sa však bude súd ešte tento rok zaoberať a vypočuje si všetky argumenty. Trump zároveň označil dnešný verdikt najvyššieho súdu za "jasné víťazstvo pre národnú bezpečnosť" USA.

"Ako prezident nemôžem dovoliť, aby do našej krajiny vstúpili ľudia, ktorí nám chcú uškodiť," uviedol Trump vo vyhlásení. "Chcem tu ľudí, ktorí budú milovať Spojené štáty a všetkých ich občanov, ktorí budú pracovití a prínosní," dodal šéf Bieleho domu. Trump vo vyhlásení uviedol, že jeho "povinnosťou číslo jeden" je postarať sa o bezpečie amerického ľudu.

Viac o téme: ZákazUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu