Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prekvapivý krok britského politika: Jeho strana vo voľbách uspela, no oznámil rezignáciu

Tim farron
Tim farron (Zdroj: SITA/David Mirzoeff/PA via AP)

LONDÝN - Tim Farron, líder britskej strany Liberálni demokrati, ktorá v nedávnych predčasných parlamentných voľbách získala 12 mandátov, čo znamenalo o štyri viac ako doteraz, dnes večer prekvapujúco odstúpil z funkcie. Informovala o tom verejnoprávna BBC.

Farron bol podľa vlastných slov rozpoltený medzi životom veriaceho kresťana a službou politického lídra. Politik čelil v minulosti kritike pre svoje postoje k homosexualite. Ako uviedol odstupujúci predseda Liberálnych demokratov, počas volebnej kampane mal múdrejšie narábať s otázkami týkajúcimi sa jeho viery, ale aj súvisiacimi s intímnymi vzťahmi osôb rovnakého pohlavia. Predmetným otázkam sa často vyhýbal, až kým v jarných mesiacoch tohto roka nevyhlásil, že pohlavný styk osôb rovnakého pohlavia nie je žiadnym hriechom.

Pre rezignáciu, ku ktorej sa rozhodol dobrovoľne, má podporu z radov vlastnej strany, uviedol Tim Farron. Budúcim lídrom Liberálnych demokratov by sa mohol stať Norman Lamb, ktorý pred dvoma rokmi neuspel v súboji o predsednícky post v súboji Farronom, ako možní kandidáti sa však spomínajú aj Vince Cable alebo Jo Swinsonová.

Viac o téme: Tim Farron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu