Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predbežný odhad dáva krídla Mayovej: V parlamente by obsadila väčšinu kresiel

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová smeruje k získaniu väčšiny vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, a to vďaka 64 kreslám. V utorok to ukázal model podnikateľa a bývalého darcu Konzervatívnej strany Michaela Ashcrofta.

Ashcroft, ktorý v posledných rokoch významnou mierou financoval prieskumy verejnej mienky, uviedol, že jeho model teraz ukazuje výraznejšiu väčšinu Mayovej konzervatívcov, než dosiahli 2. júna, keď model naznačoval ich väčšinu vďaka 60 kreslám.

"Tak ako vždy aj teraz je dôležité zdôrazniť, že Ashcroftov model sa zaoberá šancami, nie prognózami. To znamená, že aktuálny výsledok sa môže preklopiť buď na jednu, alebo na druhú stranu tohto odhadu," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters Ashcroft. Dodal, že výsledky tohto modelu veľmi závisia od predpokladov, aké skupiny voličov sa hlasovania zúčastnia.

Známy denník vyzýva čitateľov

Britský najpredávanejší denník The Sun vyzval dnes svojich čitateľov, aby "pustili k vode" opozičnú Labouristickú stranu a euroskeptickú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách hlasovali za konzervatívcov premiérky Theresy Mayovej.

Hoci podľa všeobecného očakávania konzervatívci vo voľbách zvíťazia, niektoré prieskumy verejnej mienky naznačujú, že sa im nepodarí získať väčšinu. Sun vyzval voličov, aby dali hlas konzervatívcom, nech sa brexit - odchod Británie z Európskej únie - stane skutočnosťou. Podľa denníka by totiž za vlády ľavicových labouristov Jeremyho Corbyna k brexitu nedošlo.

Sun spolu s denníkom The Times vlastní mediálny magnát Rupert Murdoch: Sun má náklad vyše 1,6 milióna výtlačkov a podľa odhadov ho číta viac ako dvojnásobok ľudí, pripomenula tlačová agentúra Reuters. Druhý najpredávanejší britský denník Daily Mail venoval dnešných prvých desať strán útokom na Corbyna. Ten podľa denníka "venoval svoj život priateleniu sa s nepriateľmi Británie, pričom podkopával práve tie inštitúcie, vďaka ktorým sme vo svojich posteliach v bezpečí".

Denník Daily Express, ktorý vo voľbách v roku 2015 podporoval UKIP, takisto vyzval čitateľov, aby hlasovali za konzervatívcov. Na prednej strane má titulok "Voľte Mayovú, inak nám hrozí pohroma". Ľavicový denník Guardian podporil pred voľbami Labouristickú stranu. Týždenník Economist minulý týždeň prestal podporovať Mayovú a zvolil si iného favorita - liberálnych demokratov, ktorí sú zástancami Európskej únie.

Je ochotná obmedziť aj ľudské práva

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že je ochotná obmedziť zákony na ochranu ľudských práv, aby uľahčila deportáciu či zamedzila pohyb podozrivých militantov, pri ktorých nie je dosť dôkazov na obžalobu a súdny proces. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters. Mayová využila v utorok jeden zo svojich posledných prejavov v predvolebnej kampani, ktorá sa zmenila na debatu o národnej bezpečnosti, na vyostrenie rétoriky proti islamskému extrémizmu. Premiérka prisľúbila, že bezpečnostné služby dostanú také právomoci, aké potrebujú.

Tento sľub prichádza niekoľko dní po tom, čo Británia zažila tretí veľký tohtoročný teroristický útok, pri ktorom traja militanti zabili sedem ľudí. Najprv vrážali do chodcov na moste London Bridge a potom brutálne útočili nožmi do ľudí v reštauráciách a baroch na neďalekom rušnom trhovisku Borough Market.

Mayová ďalej uviedla, že úrady potrebujú mať väčšie možnosti pri výkone práce, vrátane obmedzenia pohybu podozrivých militantov, keď má polícia dostatok dôkazov o tom, že môžu predstavovať hrozbu, ale nie dostatok dôkazov na trestné stíhanie. "Ak nám naše zákony na ochranu ľudských práv bránia trestne ich stíhať, zmeníme tieto zákony tak, aby sme to mohli urobiť," povedala Mayová na predvolebnom zhromaždení a vyvolala tým nadšenie a potlesk.

V utorkovom prejave takisto vyzvala na zavedenie dlhších trestov odňatia slobody pre ľudí odsúdených za teroristické činy a na uľahčenie deportácií podozrivých zahraničných militantov.. V Británii sa budú vo štvrtok konať predčasné parlamentné voľby, v ktorých podľa všeobecných predpokladov zvíťazia Mayovej konzervatívci, i keď niektoré prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšinu nezískajú.

Viac o téme: VoľbyTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu