Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budúcnosť Európy v rukách britských voličov: Deň D, črtá sa volebné prekvapenie

Briti idú dnes k voľbám. Zobraziť galériu (4)
Briti idú dnes k voľbám. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britskí voliči dnes hlasujú v predčasných parlamentných voľbách, ktoré v apríli nečakane ohlásila premiérka Theresa Mayová s poukázaním na rozpory v Dolnej snemovni ohľadne procesu vystúpenia Británie z Európskej únie. Posledné prieskumy hovorili o tesnom náskoku Konzervatívcov. Výsledok môže ovplyvniť vystúpenie Británie z EÚ.

Predčasné voľby sa konajú v Británii takmer presne rok po referende, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za vystúpenie krajiny z EÚ.

Hlasuje sa od 7-tej do 22-tej

Najväčšie strany: Konzervatívna strana (pravica), Labouristi (ľavica), Liberálni demokrati a UKIP.

Budúcnosť Európy v rukách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vládnuca Konzervatívna strana si od hlasovania tri roky pred riadnym termínom sľubuje posilnenie mandátu v nadchádzajúcich rokovaniach s Bruselom o tzv. brexite a získanie dodatočného času na riešenie následkov tohto "rozchodu".

Rozhoduje väčšinový systém

Pri parlamentných voľbách v Británii sa uplatňuje čisto väčšinový systém. Dolná snemovňa rozpustená začiatkom mája, keď sa zároveň začala predvolebná kampaň, vzišla z volieb v roku 2015 a bola najkratšie zasadajúcim poslaneckým zborom v Británii od roku 1974.

Britská tradícia - so psami k urnám

Tesná väčšina pravice

Stredajšie prieskumy verejnej mienky naznačili, že Mayová v dnešných voľbách posilní parlamentnú väčšinu konzervatívcov. Podľa prieskumu inštitútu ICM by mala získať väčšinu 96 kresiel, čo by bolo najviac od čias premiérky Margaret Thatcherovej. Podobne sa vyjadril aj denník Independent. Prieskum, ktorý pre denník urobila agentúra ComRes, naznačil, že by Mayová mohla mať väčšinu 74 kresiel. A napokon aj prieskum YouGov, podľa ktorého sa náskok konzervatívcov zvýšil počas víkendu na sedem percent, uviedol, že Mayová si posilní svoju moc v parlamente.

Všetky tieto prieskumy sa uskutočnili po teroristickom útoku v Londýne z uplynulej soboty. Experti hovoria, že rozdiely vo výsledkoch prieskumov závisia od toho, koľko mladých voličov, ktorí zvyčajne podporujú labouristov, bude dnes hlasovať. Kritici prieskumov upozornili na skutočnosť, že nedokázali presne predpovedať výsledky parlamentných volieb v roku 2015 ani minuloročného referenda o odchode z EÚ.

Ak Mayová jasne zvíťazí, svoj postoj k tvrdému brexitu zrejme zmierni

Konzervatívna britská premiérka Theresa Mayová je pre rokovania o brexite lepšou voľbou než vodca labouristov Jeremy Corbyn. Je totiž silnejšou osobnosťou a bude zastupovať názory väčšiny britských poslancov, keďže v dnešných predčasných parlamentných voľbách zrejme s prehľadom zvíťazí. Myslí si to britský konzervatívny europoslanec Charles Tannock.

"Domnievam sa, že verejnosť ju bude považovať za viac kompetentnú, aby to uskutočnila (viedla rokovania) a naplnila vôľu britských voličov," povedal Tannock tento týždeň v Bruseli v rozhovore so slovenskými novinármi. Britský europoslanec v tejto súvislosti poukázal na to, že Mayová má okolo seba tím expertov zahŕňajúci momentálnych členov vládneho kabinetu, ktorý sa už brexitom zaoberá a bude schopný začať v nadchádzajúcich týždňoch s rokovaniami, zatiaľ čo Corbyn s týmto reálnu skúsenosť nemá. Premiérka podľa Tannocka zároveň od začiatku diskusii svoj postoj formulovala veľmi jasne, keď povedala, že "brexit znamená brexit". Naopak labouristom podľa neho trvalo výrazne dlhšie, kým si v tejto veci ujasnili svoj postoj.

Tannock, ktorého manželka pochádza zo Slovenska, sa silne zasadzoval za zotrvanie v Únii a na brexite nevidí nič pozitívne. Domnieva sa však, treba rešpektovať výsledok referenda a dosiahnuť najlepšiu možnú dohodu. Dúfa pritom, že Británia by sa mohla usilovať o tzv. mäkší brexit. To by sa podľa neho mohlo stať v prípade, že Mayová vyhrá tzv. pohodlnou väčšinou.

"Dúfam, že ak vyhrá s pohodlnou väčšinou, dodá jej to sebavedomie a mandát, ktoré potrebuje, aby mala schopnosť umlčať zástancov tvrdej línie v konzervatívnej strane," povedal Tannock. "Ak sa 8. júna stane premiérkou, pričom získa výraznú väčšinu, dá jej to obrovskú moc," uviedol ďalej a dodal, že je treba mať na pamäti, že Mayová sa v predreferendovej kampani zasadzovala za zotrvanie v EÚ. "Domnievam sa preto, že ľudia, ktorí predstavujú mainstream a sú umiernení, ju môžu presvedčiť o tom, že nemusíme mať čo najtvrdší brexit a že existuje množstvo oblastí, v rámci ktorých môžeme zostať čo najbližšie pri EÚ," povedal Tannock.

On sám za takéto oblasti považuje spoločnú zahraničnú bezpečnostnú politiku, obrannú politiku či spoluprácu zahraničných tajných služieb pri boji s medzinárodným terorizmom, ale aj vytvorenie takého systému, v ktorom môže pokračovať obchod. Británia by podľa neho mala ostať s Úniou prepojená aj v oblastiach, akými sú vedecký či lekársky výskum alebo aj študentský výmenný program Erasmus a množstve ďalších.

Tannock hovoril tiež o občanoch z krajín EÚ vrátane podľa jeho odhadov zhruba 100-tej Slovákoch, ktorí momentálne žijú a pracujú v Británii a ktorí sa podľa neho pod vplyvom brexitu cítia "nechcení". V tejto súvislosti vyjadril túžbu, aby sa už čoskoro dosiahla taká dohoda, ktorá týchto ľudí – ich počet vyčíslil na dovedna 3,6 milióna - uistí o tom, že nie sú nechcení, nemajú sa čoho báť, sú v krajine vítaní a môžu v nej ostať. Takáto dohoda podľa neho bude chrániť len tých, ktorí už v Británii sú, nie však novoprichádzajúcich.

Maďarský analytik: Britskí voliči volia medzi brexitom a bezpečnosťou

V britských predčasných parlamentných voľbách sa rozhodujú voliči medzi brexitom a bezpečnosťou. Brexit hrá do karát premiérke Therese Mayovej, otázka bezpečnosti však už nie. Povedal to dnes v Budapešti bezpečnostný analytik György Nógrádi, ktorý vo verejnoprávnej televízii M1 vyjadril názor, že bolo chybou zabiť uplynulý víkend v Londýne 50 výstrelmi troch teroristov.

Obyvateľstvo síce ocenilo, že útočníkov do ôsmich minút zlikvidovali, problémom podľa Nógrádiho ale je, že takto z nich nedostali žiadne informácie. "Bolo by bývalo užitočnejšie vypočúvať ich, ale britské orgány v ostatnom čase hromadili chyby doposiaľ nevídaným spôsobom," konštatoval, súčasne však pripustil, že z Budapešti je nemožné posudzovať prácu britskej polície a tajnej služby.

"Šanca radikalizácie prisťahovalcov prichádzajúcich v súčasnosti do Európy je oveľa väčšia než v prípade prisťahovalcov druhej či tretej generácie žijúcich na tomto kontinente," podotkol analytik, podľa ktorého môže byť jediným riešením situácie ochrana vonkajších schengenských hraníc. Každého, kto je na vyhostenie, treba vyhostiť, dodal Nógrádi s poznámkou, že napríklad v Nemecku do tejto skupiny patria státisíce cudzincov, ktorí sa časom jednoducho stratia príslušným orgánom z očí.

Mayová aj Corbyn už odhlasovali; voliči myslia viac na bezpečnosť než na EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová a jej manžel Philip May odovzdali hlas v dnešných predčasných parlamentných voľbách vo svojom bydlisku - dedine Sonning západne od Londýna. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Mayová si údajne na hlasovanie doniesla voličský preukaz, ktorý mnohí voliči využívajú na preukázanie svojej totožnosti vo volebných miestnostiach. Preukazy nie sú zákonom požadovanou podmienkou pri odovzdávaní hlasu. Z volieb vzíde nová vláda. Mayová dúfa, že jej Konzervatívna strana si posilní väčšinu v parlamente a dostane od voličov silnejší mandát pri rokovaniach s Európskou úniou o podmienkach odchodu Británie.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

Líder opozičnej, ľavicovo orientovanej Labouristickej strany Jeremy Corbyn už tiež odovzdal hlas, a to vo volebnej miestnosti na základnej škole v severnom Londýne. "Je to deň našej demokracie. Práve som odhlasoval. Som hrdý na našu kampaň," povedal Corbyn novinárom, keď vyšiel z volebnej miestnosti v londýnskej časti Holloway.

Jeremy Corbyn
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Mnoho voličov myslí pri hlasovaní na bezpečnosť, pretože britské parlamentné voľby sa konajú len niekoľko dní po tom, čo traja extrémisti zabili osem ľudí na moste London Bridge a na neďalekom rušnom trhovisku Borough Market.

Viac o téme: VoľbyBritániaJeremy CorbynTheresa MayBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu