Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové fakty o terore v Manchestri: Útočník urobil niekoľko hovorov, volal matke, aj učiteľom

(Zdroj: Manchesterská polícia)

LONDÝN - Predpokladaný páchateľ samovražedného atentátu v britskom Manchestri niekoľko hodín pred útokom absolvoval sériu telefonátov do Líbye. Medzi kontaktovanými boli aj osoby, ktoré ho mohli inštruovať k útoku, napísal dnes s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje britský denník The Times.

Predpokladá sa, že 22-ročný Salman Abedi pred útokom zavolal svojej matke do Tripolisu, aby sa rozlúčil. Volal aj na niekoľko telefónnych čísiel v Líbyi, ktoré nie sú zaregistrované na žiadneho člena jeho rodiny. 

Abedi, britský občan líbyjského pôvodu, odcestoval z Tripolisu do Británie štyri dni pred útokom. Vyšetrovatelia atentátu z Manchestra sa teraz sústreďujú práve na túto jeho poslednú cestu do Tripolisu, pričom predpokladajú, že tam absolvoval inštruktáž o zostrojovaní výbušných zariadení a ich používaní. Britská polícia sa teraz tiež snaží zistiť, či Abedi dostal inštrukcie od tých, ktorým volal.

K samovražednému útoku došlo večer 22. mája v multifunkčnej hale Manchester Arena v závere koncertu americkej speváčky Ariany Grande. Výbušninu podľa vyšetrovateľov aktivoval Salman Abedi. Zahynulo 22 ľudí vrátane 12 detí. Zodpovednosť za útok prevzala džihádistická organizácia Daeš.

Viac o téme: Výbuchútok BritániaManchester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu