Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto má byť spúšťač krvavého útoku v Manchestri: Dôvod, pre ktorý Abedi (†22) vraždil

Salman Abedi Zobraziť galériu (5)
Salman Abedi (Zdroj: FB)

MANCHESTER - Samovražedný atentátnik z Manchestru bol poháňaný "túžbou po pomste" za ubodanie priateľa skupinou mladíkov. Povedal to agentúre AFP priateľ rodiny Salmana Abediho, ktorého útok si v pondelok v manchesterskej aréne vyžiadal 22 mŕtvych. Podľa britských médií skupina mladíkov zabila pred rokom v Manchestri Abdula Wahaba Hafidaha, ktorý je rovnako ako Abedi líbyjského pôvodu.

Unikli FOTO bomby, ktorou Abedi zabil v Manchestri 22 ľudí: Desivé odhalenie o pozadí útoku

Abediho známy pod podmienkou anonymity povedal, že udalosť vyvolala hnev medzi mladými Líbyjčanmi v Manchestri "a najmä u Salmana, ktorý jasne vyjadril svoju túžbu po pomste", informovala AFP.

Abdul Wahab Hafidah
Zobraziť galériu (5)
Abdul Wahab Hafidah  (Zdroj: ITV Granada)

"Podarilo sa nám upokojiť mladíkov zo štvrte, ktorí sa cítili byť útokom zasiahnutí čoby moslimovia, ale zdá sa, že Salman na incident nezabudol," povedal zdroj. "Ja osobne som s ním hovoril a pokúšal som sa ho presvedčiť, že išlo len o kriminálny čin," dodal rodinný priateľ.

Salman Abedi
Zobraziť galériu (5)
Salman Abedi  (Zdroj: FB)

Podľa britských médií 18-ročného Abdula Wahaba Hafidaha najskôr prenasledovala a potom zabila skupina mladíkov. Obvinených bolo 13 páchateľov vo veku 14 až 20 rokov. Proces s nimi stále beží.

Posledný telefonát s matkou

Salman Abedi niekoľko hodín pred atentátom telefonoval svojej matke a žiadal ju o odpustenie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu líbyjských zvláštnych policajných síl Ahmada bin Saláma. Abedi sa s matkou lúčil, tvrdí hovorca.

Temná konšpirácia o útoku v Manchestri: Odhalili vraj vzorec atentátov, kedy príde ďalší?

Bin Salám potvrdil, že matka 22-ročného Salmana a troch z jeho súrodencov bola v Líbyi predvolaná na výsluch. Abediho brat Hashem a jeho otec boli v Tripolise v stredu zatknutí.

Hashem Abedi
Zobraziť galériu (5)
Hashem Abedi  (Zdroj: TASR/AP)

Žena vyšetrovateľom povedala, že jej syn z Líbye odcestoval iba štyri dni pred pondelkovým atentátom a potom jej zavolal v deň jeho spáchania.

"Lúčil sa," povedal bin Salám. Líbyjskí vyšetrovatelia sa na základe výpovede atentátnikovho mladšieho brata domnievajú, že "atentátnik konal sám". Podľa bin Salama Hashem vyšetrovateľom povedal, že Salman sa naučil vyrábať výbušniny na internete a chcel sa pričiniť o "víťazstvo islamského štátu".

Otec Ramadan Abedi
Zobraziť galériu (5)
Otec Ramadan Abedi  (Zdroj: Youtube/Reuters)

Britskí vyšetrovatelia sú si istí, že za útok, ktorý si vyžiadal 22 obetí na životoch, je spoluzodpovedná celá skupina ľudí.

Viac o téme: Teroristický útokManchesterSalman Abedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu