Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvé FOTO atentátnika z noci, keď vraždil: Polícia už vie, kam šiel Abedi (†22) pred útokom

Salman Abedi Zobraziť galériu (2)
Salman Abedi (Zdroj: Manchesterská polícia)

LONDÝN - Britská polícia zverejnila zábery predpokladaného páchateľa pondelňajšieho teroristického útoku v Manchestri. Brit líbyjského pôvodu Salman Abedi je na nich zachytený v deň, keď pri atentáte na koncerte americkej speváčky Ariany Grande zabil 22 ľudí a 116 ďalších zranil. Bombu, ktorú pri samovražednom atentáte použil, zrejme zostavil v byte v centre severoanglického mesta.

Toto má byť spúšťač krvavého útoku v Manchestri: Dôvod, pre ktorý Abedi (†22) vraždil

"Vieme, že jedným z posledných miest, kam Abedi išiel, bol byt v centre mesta a odtiaľ sa vydal na cestu do Manchesterskej arény," uviedli šéf manchesterskej polície Ian Hopkins a britský národný koordinátor boja proti terorizmu Neil Basu v spoločnom vyhlásení.

Byt v centre mesta podľa nich Abedi zrejme využil ako miesto pre kompletizáciu výbušného zariadenia, ktoré následne odpálil v multifunkčnej hale.

Prvé FOTO atentátnika z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Manchesterská polícia)

Polícii sa podľa Hopkinsa a Basua podarilo doteraz zozbierať množstvo dôležitých informácií o Abedim, jeho kontaktoch, spôsobe zostrojenia bomby, financovaní jeho činu aj miestach, na ktorých sa pohyboval.

Policajti však stále potrebujú ďalšie informácie a od zverejnenia Abediho fotografií si sľubujú, že ich dostanú od verejnosti. Nie celkom jasné je zatiaľ stále to, kde sa Abedi pohyboval v čase od 18. mája, kedy sa vrátil z Líbye do Spojeného kráľovstva, do spáchania činu.

Časť ruksaka, v ktorom bola bomba uložená
Zobraziť galériu (2)
Časť ruksaka, v ktorom bola bomba uložená  (Zdroj: polícia)

Na vyšetrovaní teroristického útoku sa podľa polície v súčasnosti podieľa stále okolo tisícky príslušníkov rôznych oddelení. Prioritou zostáva snaha zistiť, či sa na plánovaní útoku okrem Abediho podieľal aj niekto ďalší.

Británia už znížila stupeň teroristického ohrozenia z najvyššieho "kritického", ktorý predstavuje bezprostredné nebezpečenstvo, na "závažný", ktorý považuje hrozbu útoku za veľmi pravdepodobnú.

Viac o téme: Teroristický útokManchesterSalman Abedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu