Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNA SPRÁVA Tragédia na Evereste: Slovenský horolezec (†48) prehral krutý boj o život

Vlado Štrba Zobraziť galériu (4)
Vlado Štrba (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017)

KÁTHMÁNDÚ - Skúsený slovenský horolezec Vladimír Štrba, ktorý sa zúčastňoval expedície Everest Hardway 2017, zomrel dnes podvečer nepálskeho času. V piatok začal výstup na najvyššiu horu sveta po klasickej trase z roku 1953 bez kyslíkového prístroja. Jeho kolegovia s ním však po čase stratili satelitný kontakt a našli ho až v nedeľu omrznutého a vo vážnom stave. Bohužiaľ, svoj boj o život prehral.

Na Evereste zahynul legendárny horolezec, smúti aj Slovák: Osudová chyba pri zdolávaní rekordu

Podľa informácií zverejnených v tyzden.sk sa Vlado rozhodol pokoriť Mount Everest po klasickej výstupovej trase. Bol dobre pripravený aj aklimatizovaný a už len čakal na vhodné podmienky na finálny výstup. Do štvrtého tábora vo výške 7900 metrov dorazil v stredu. Tu, v zóne smrti, dvakrát prenocoval a v piatok spolu so šerpami začal stúpať smerom k vrcholu.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragédia na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017)

V sobotu satelitným telefónom oznámil, že sa otočil na Južnom vrchole vo výške 8749 metrov. Musel postupovať veľmi pomaly, keďže išiel bez kyslíkového prístroja. V tom čase bol ešte v poriadku, no prichádzala noc a teplota prudko klesala. Pravdepodobne u neho pri zostupe došlo k dezorientácii, jeho posledná poloha sa nachádzala ďaleko od štvrtého tábora. Kontakt sa stratil.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragédia na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017)

"Z toho, čo vieme od jeho agentúrneho šéfa Subina Thakuriho, na pomoc sa mu vydala skupina šerpov, ktorá postupovala k vrcholu. Mali pre neho kyslíkovú fľašu a jeden zo šerpov sa mu mal venovať. Jeho evakuácia z výšok nad 8400 metrov trvala veľmi dlho, Vlada priniesli do Južného sedla v kritickom stave a s omrzlinami na rukách a na nohách. Jeho situácia bola po treťom dni pobytu v zóne smrti tak zlá, že evakuácia do nižších táborov už žiaľ nebola možná," napísal dnes jeho priateľ Michal.

Horolezec Vlado Štrba vyvrátil mýty o Evereste: Teplota môže vystúpiť aj na 40 stupňov Celzia

Keby sa Vladov stav zlepšil, mali ho zniesť do tretieho a druhého tábora, kam by po neho mohol prísť vrtuľník. Bohužiaľ, k tomu už neprišlo.

"Vlado ako rodený Detvan miloval hory, aj keď sa neskôr s rodinou presťahoval na Záhorie. Mal 48 rokov. Už ako 13-ročný mal za sebou letný, ale aj zimný prechod hrebeňa Západných Tatier. Vyštudoval geológiu a geofyziku. Preliezol Vysoké Tatry, Alpy (Mont Blanc), Dolomity (Marmolada) či Veľký Atlas (Djabal Toubkal) v Maroku. V máji 1997 vystúpil na šiesty najvyšší vrch sveta na Čho Oju (8201m). Bol súčasťou expedícií na Aconcaguu (6962 m), Broad Peak (8047 m), Makalu (8463 m), 2-krát na Annapurnu (8091 m), Elbrus (5642 m), Mera Peak (6463m), Baruntse (7129 m) a Dhaulágirí (8163 m). O Mount Everest sa pokúšal aj v roku 2016 so Zoltánom Pálom v expedícií Everest Hardway 2016. Bol ženatý, zostali po ňom štyri deti," dodal Michal.

MIMORIADNA SPRÁVA Tragédia na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017)

“Ten, kto tam nebol to nepochopí a ten, kto tam bol nedokáže myslieť na iné ako na návrat,” takéto motto si Vladimír Štrba napísal, keď odchádzal druhýkrát pod Everest. "Vlado to vedel lepšie ako my, cítil lepšie ako my. Len on bude vedieť, či tá tragická obeta stála za to. Domov sa už nevráti, bude snívať svoj zapálený sen o výškach, pokoji a radosti v nich. Tak si ho chceme pamätať - večne snívajúceho, večne plánujúceho. Vlado, vďaka, že si bol s nami tu dole," uviedol precítene Michal.

Viac o téme: HorolezecVlado Štrba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu