Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PRÁVE TERAZ Najznámejší český vrah Kajínek pôjde na slobodu: Milosť od Zemana

Kájinka včera navštívila aj Zemanova manželka Ivana. Zobraziť galériu (2)
Kájinka včera navštívila aj Zemanova manželka Ivana. (Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček)

PRAHA - Doživotne odsúdený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek dostane od prezidenta Miloša Zemana v druhej polovici mája milosť. Rozhodnutie o udelení milosti je pripravené, prezident ho podpíše po návrate z návštevy Číny. Zeman to dnes uviedol v TV Barrandov.

V Číne bude prezident do 18. mája. Súčasťou milosti bude podľa prezidenta sedemročná podmienka. Milostí Zeman udelil zatiaľ sedem. Pred prezidentskými voľbami v roku 2013 povedal, že nebude udeľovať milosti s výnimkou striktne obmedzeného okruhu humanitárnych prípadov.

Ivana Zemanová navštívila Kájinka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček)

Bývalá Kajínkova advokátka Klára Long Slámová povedala, že sa k Zemanovmu rozhodnutiu zatiaľ vyjadrovať nebude. Urobí tak, až bude poznať podmienky milosti.

"V druhej polovici mája dostane pán Kajínek milosť. Už som o tom informoval aj ministra spravodlivosti," povedal Zeman. Pripomenul, že pri udeľovaní milostí na rozdiel od vyhlasovaní amnestií prezident nepotrebuje súhlas premiéra. "U pána Kajínka, aby som reagoval na niektoré obavy, že sa bude mstiť po svojom prepustení z väzenia, bude ako súčasť tej milosti sedemročná lehota, to znamená sedemročná podmienka," doplnil prezident. Počas tejto doby sa podľa neho Kajínek nesmie dopustiť trestnej činnosti.

Plzeňský súd uložil zrejme najznámejšiemu českému väzňovi doživotný trest 23. júna 1998. Odsúdil ho za to, že v roku 1993 zastrelil v serpentínach pod plzeňskou väznicou Bory podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu Juliána Pokoša. Druhý bodyguard útok prežil.

Špecialista na útek

Kajínek sa preslávil svojím útekom z nejstráženejšieho českého väzenia v Mírove. Má mnoho sympatizantov, ktorí sú presvedčení o jeho nevine v kauze dvojnásobnej vraždy. Kajínek žiada o obnovu procesu, zatiaľ čo iní svedkovia ho obviňujú z manipulácie verejnou mienkou a zo zastrašovania.

Prezident tento rok v apríli uviedol, že vážne uvažuje o milosti pre Kajínka, pretože nie je úplne presvedčený o jeho vine. V tom ho vtedy podporil dlhoročný predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský, v kauze podľa neho pretrvávajú pochybnosti. V stredu Kajínka vo väznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou navštívila prezidentova manželka, vypočula ho a odovzdala mu darom knižku o zámku v Lánoch.

Zeman sa už v roku 2013 vyjadril v televízii Prima pre obnovu konania v Kajínkovej kauze a o dva roky neskôr to zopakoval. Vlani uviedol, že si vyžiadal Kajínkov spis, ale vtedy ešte hovoril, že mu milosť nedá.

Zeman odletel do Číny aj napriek vládnej kríze

Zeman odletel dnes - napriek pokračujúcej vládnej kríze - na vopred plánovanú šesťdňovú návštevu Číny. Prezidentský špeciál vzlietol podvečer z vojenského letiska v Prahe Kbeloch. Na oficiálnu návštevu Čínskej ľudovej republiky, ktorá potrvá do 18. mája malo pôvodne odcestovať až šesť ministrov. Svoju účasť však napokon - v súvislosti s vládnou krízou - odvolali traja členovia vlády za ČSSD vrátane šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka a ministra vnútra Milana Chovanca. Namiesto nich do Číny odcestovali ich námestníci. 

Vláda ČR napokon Zemanovu cestu do Číny schválila, aj keď voči nej vystupovali koaliční ľudovci. Prezidenta žiadali, aby najskôr odvolal ministra financií Andreja Babiša, ako to požaduje premiér Bohuslav Sobotka. 

Viac o téme: Miloš ZemanJiří KajínekKríza v Česku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu